Nyhet | Endokrinologi

Forskning: Så påverkas hjärnan av Graves sjukdom

Trots behandling är det inte ovanligt att patienter med Graves sjukdom, som ger förhöjda värden av sköldkörtelhormoner, påverkas av problem i vardagen. Det handlar om oförmåga att hålla många bollar i luften, trötthet, minnesproblem och stresskänslighet. För att kunna utforma mer specifika behandlingar ska forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset nu kartlägga vad som händer i hjärnan vid denna autoimmuna sjukdom. Det skriver Sköldkörtelförbundet i ett pressmeddelande.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-01
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Varje år drabbas omkring 2 100 personer, främst kvinnor, av sköldkörtelsjukdomen Graves. En av dem är Jennifer Jaffa Williams som fick sin diagnos för fyra år sedan. Trots att hon får behandling påverkar sjukdomen Jennifers liv mycket och hon upplever att hennes problem inte tas på allvar av sjukvården.

– Sjukvården släpper en som en het potatis när det inte finns mer läkemedel att ge. Vi måste få läkarna att gå mer på måendet, och att lyssna på patienterna. För hur det än är så känner man sin egen kropp, och man vet om det är något som inte stämmer, säger hon i ett pressmeddelande från Sköldkörtelförbundet.

För Jennifers del handlar det om att minsta lilla stress, påfrestning eller dålig sömn gör att hon börjar glömma saker och blir fysiskt sjuk med hjärtklappning och skakningar. Enligt förbundet är hon inte ensam. Uppemot var tredje patient med Graves sjukdom upplever liknande problem.

FILM: Många får höra att deras sjukdom är en del av övergångsåldern”

Annons
Annons

Utforma specifika behandlingar vid Graves

Genom den så kallade Cogthy-studien hoppas forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset kunna ta reda på hur Graves påverkar hjärnan. Syftet är att komma vidare när det gäller att utforma specifika behandling.

– Vi vet inte varför vissa får kvarstående problem och andra inte. Kanske handlar det om en genetisk sårbarhet eller något i autoimmuniteten. Det finns också forskning som visar att psykiska sjukdomar är vanligare hos de som får Graves, både före och efter diagnos, säger Helena Filipsson Nyström, universitetssjukhusöverläkare vid sjukhuset och docent vi Sahlgrenska Akademin, i pressmeddelandet.

Forskningen bygger på magnetkameraundersökning som mäter volymen av centrala delar och blodflödesmätning över pannloberna, samt psykologiska undersökningar såsom livskvalitetuppskattningar. Studien omfattar patienter med Graves sjukdom som jämförs med en kontrollgrupp. De första resultaten från studien väntas komma redan senare i år.

Annons
Annons

    Källor

  • Sköldkörtelförbundet - http://www.mynewsdesk.com/se/skoeldkoertelfoerbundet/pressreleases/skoeldkoertelsjukdom-saetter-spaar-i-hjaernan-2711247

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons