Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Barnlösa kvinnor riskerar kroniska magproblem av hormonbehandling

Kvinnor som får hormonbehandling inför provrörsbefruktning kan drabbas av kroniska magproblem. Mörkertalet tros vara stort eftersom kvinnorna till varje pris vill ha barn och undviker att berätta om problemen. Nu går forskaren och överläkaren Bodil Ohlsson ut med en varning kring för många eller långa behandlingar.
Annons

– Man har trott att hormonerna påverkar hjärnan och äggstockarna. Men min forskning visar att kvinnor kan få svåra och livslånga bukproblem med smärta, förstoppning, diarré och kräkningar, säger Bodil Ohlsson till Sydsvenskan.

De hormoner som kvinnorna tar inför en provrörsbefruktning kan i mag- och tarmkanalen störa motoriken så att tarmarna inte rör sig som de ska. Området är dock inte helt lätt att forska kring.

Annons
Annons

– Kvinnan är beredd att betala för att få barn och vill eller vågar därför inte klaga, säger hon till tidningen.

Bodil Ohlsson vill inte avråda från hormonbehandlingar. Däremot anser hon att om man redan lyckats få barn ska man kanske inte riskera kvinnans hälsa med fler än de 2-3 behandlingar som sjukvården erbjuder utan avgift.

Även kvinnor med endometrios får samma typ av hormoner och har alltså samma risk för magproblem. För dessa kvinnor är det viktigt att de inte behandlas längre tid än den föreskrivna, menar Bodil Ohlsson. 

Annons
Annons

– En av mina patienter kan inte längre arbeta och lever med dropp i hemmet. Hade behandlingen upphört i tid hade hon visserligen haft ont. Men smärtan hade varit hanterbar, säger hon.

    Källor

  • Sydsvenskan - http://www.sydsvenskan.se/sverige/hormoner-kan-ge-tarmskador/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.