Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brittisk rapport: rött kött kan orsaka tarmcancer

Rött kött och bearbetat kött, så som korv kan vara viktiga orsaker till tarmcancer, detta enligt en brittisk rapport, skriver SVT Vetenskapsnyheter. De brittiska cancerforskarna har studerat 263 forskningsrapporter från de senaste fyra åren. Resultaten menar forskarna är tydliga. Nästan hälften av alla fall av tarmcancer kan förhindras om människor åt mindre kött och mer fibrer.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-26

Annons

Rött kött och bearbetat kött, så som korv kan vara viktiga orsaker till tarmcancer, detta enligt en brittisk rapport, skriver SVT Vetenskapsnyheter.

De brittiska cancerforskarna har studerat 263 forskningsrapporter från de senaste fyra åren. Resultaten menar forskarna är tydliga. Nästan hälften av alla fall av tarmcancer kan förhindras om människor åt mindre kött och mer fibrer.

Annons
Annons

Samtidigt menar forskarna att det finns livsmedel som skyddar mot tarmcancer. Bland annat fullkornsprodukter, baljväxter, frukt och grönsaker.

Men forskarnas slutsatser kritiseras av brittiska bönder.

– Det här hjälper inte konsumenterna. Vanliga konsumenter njuter av kött som en del av en balanserad diet, och köttet spelar en värdefull roll i den dieten, sade Chris Lamb, representant för de brittiska köttbönderna, till The Guardian.

Annons
Annons

Sambandet mellan kött och tarmcancer har man inom forskning tidigare tyckt sig se. Senast var när World Cancer Research Fund, (WCRF) år 2007 presenterade en rapport om sambandet.

    Källor

  • SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2434651/biffen_ger_dig_cancer&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-Nyheter+%28

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.