Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fibrer och nyttiga bakterier bra vid IBS

Lösliga fibrer och nyttiga bakterier som finns i bland annat fil, yoghurt och vissa kosttillskott, har effekt på tarmsjukdomen IBS. Det visar två färska rapporter från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.
Annons

Den vanliga tarmsjukdomen IBS (irritable bowel syndrome) ger magsmärtor och problem med förstoppning och/eller diarré. Forskarna vet fortfarande inte vad som orsakar sjukdomen och därför går alla tillgängliga behandlingar ut på att lindra symtomen. I en kommentar till de nyss släppta rapporterna skriver SBU att många personer med IBS väljer att försöka lindra sina symtom med egenvård, till exempel genom att undvika vissa livsmedel. När myndigheten nu gått igenom utländska kunskapsöversikter kring sjukdomen konstateras att en viss typ av fibrer samt nyttiga bakterier, såkallad probiotika, har effekt.

Probiotika finns i exempelvis yoghurt, filmjölk och vissa kosttillskott. Vilka mängder probiotika som behöver ätas för att ge effekt och hur länge effekten håller i sig framgår dock inte av översikten. Effekterna av probiotika är också små och SBU efterlyser mer forskning för att kunna säga vilken typ av probiotika som fungerar bäst.

Annons
Annons

För personer som främst lider av förstoppnings-IBS har fibrer länge varit ett behandlingsalternativ, skriver SBU, även om vissa patienter kan få förvärrade symtom av fibrer. Det är också bara en viss typ av fibrer som har visat sig kunna ha positiv effekt: Lösliga fibrer. De finns i exempelvis havregryn, psylliumfrön, grönsaker och frukt. Dessa fibrer kan, i motsats till de olösliga fibrerna (som finns i exempelvis fullkornsprodukter) jäsas av bakterier i tarmen, en process där fettsyror med antiinflammatoriska egenskaper produceras. Inte heller i denna översikt framgår vilka mängder fibrer som krävs för att uppnå lindring. 

    Källor

  • Statens beredning för medicinsk utvärdering - http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Kommentar/Behandling-av-IBS-irritabel-tarm-med-fibrer/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.