Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förslag på tarmscreening för alla över 60

Alla över 60 år bör undersökas för cancer i tjocktarmen, anser en forskargrupp vid Karolinska institutet. Nu föreslår de hur en sådan undersökning skulle kunna införas i sjukvården.

Publicerad den: 2016-01-11

Annons

Idag är tjocktarmscancer den tredje vanligaste cancerformen, och både män och kvinnor drabbas i lika hög utsträckning. Att införa storskalig screening mot tjocktarmscancer kan rädda liv, påpekar sjuksköterskan och medicine doktor Kerstin Stake Nilsson. Hon ingår i ett forskarteam som med hjälp av 200 000 försökspatienter försöker ta fram ett nytt screeningprogram.

– Målet är förstås att minska dödligheten i tjocktarmscancer. Att finna sjukdomen tidig så att man både minskar det personliga lidandet och minskar samhällets kostnader för behandling och vård, säger hon till Sveriges Radio.

Vill veta varför många avstår

Annons
Annons

I dagsläget är det två undersökningsmetoder som testas på patienterna i den pågående förstudien.

– Den ena patientgruppen får genomgå koloskopi, alltså får en slang med optisk utrustning för undersökning av tjocktarmen införd via ändtarmen. Den andra gruppen får lämna avföringsprov för kontroll av blod i avföringen, säger Kerstin Stake Nilsson.

Förutom att ta fram en bra undersökningsmetod vill forskarna även veta varför så många patienter väljer bort en tjocktarmsscreening.  

Annons
Annons

– Vi är framför allt intresserade av "NEJ-sägarna". Vi vill veta varför man avstår från undersökningen när den erbjuds.

Obligatorisk tarmscreening behövs

Troligtvis värjer många för att screeningen är intim. Men obligatorisk tjocktarmsundersökning behövs fastslår Margareta Erdesjö i Gävleborgs Mag- och tarmförening. Hon har genomgått en koloskopi flera gånger.  

– Första gången tyckte jag att det var förskräckligt och bad att få bli sövd. I dag ser jag det som en ren rutinkontroll, två gånger per år, säger hon till radio.

Tycker du att tarmscreening ska bli obligatoriskt? Kommentera gärna direkt under artikeln.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=6328887

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.