Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

IBS-sjuka bör skippa svårsmälta kolhydrater

Personer med IBS, irritable bowel syndrome, påverkas ofta mycket av kosten. Nu har en dietist och forskare tittat närmare på exakt vilken typ av mat som ger mest besvär: Skippa bönor, vete och äpplen.
Annons

Gemensamt för de här födoämnena är att de innehåller särskilt svårsmälta kolhydrater. När patienterna i studien under fyra veckors tid fick prova att utesluta dessa livsmedel mådde många bättre.

– Dieten innebar att patienterna fick ersätta dem med andra livsmedel som mage och tarm tolererar bättre. Det kan till exempel handla om att byta äpple och blomkål mot apelsin och morot. Omkring hälften av patienterna förbättrades markant, säger forskaren Lena Böhn till tidningen Vårdfokus.

Annons
Annons

Vanligen brukar IBS-patienter få råd om att äta lite och ofta, att finfördela maten och tugga noggrant, samt att undvika stekt, fet och starkt kryddad mat, liksom kaffe och alkohol. Dessa kostråd testades också på patienter, och även i detta fall mådde ungefär hälften av dem bättre.

– De båda dieterna har alltså lika god effekt när det gäller att lindra symtomen. Framtida studier skulle därför kunna titta på nyttan av att kombinera dem båda för att optimera näringsintag och symtomlindring, säger Lena Böhn.

    Källor

  • Vårdfokus - https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2015/Januari/Patienter-som-har-IBS-mar-battre-utan-svarsmalta-kolhydrater/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.