Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Isbitar i drinken kan innehålla tarmbakterier

Sju av tio ställen slarvar med rengöringen av sina ismaskiner. Det gör att gäster riskerar att bli magsjuka då isbitarna kan innehålla tarmbakterier, skriver Dn.se. Livsmedelsinspektörer i Västra Götaland har samlat in och analyserat 150 prover från ismaskiner på nästan lika många serveringsställen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-09-27

Annons

Sju av tio ställen slarvar med rengöringen av sina ismaskiner. Det gör att gäster riskerar att bli magsjuka då isbitarna kan innehålla tarmbakterier, skriver Dn.se.

Livsmedelsinspektörer i Västra Götaland har samlat in och analyserat 150 prover från ismaskiner på nästan lika många serveringsställen.

Annons
Annons

Sammanställningen som TT tagit del av visar att drygt två tredjedelar fick anmärkningar eller underkändes helt. En del provsvar har visat på tarmbakterier.

– Det är handhygienen det beror på eller att ismaskinen inte är ren från början, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Smutsiga fingrar och dåligt rengjorda maskiner gör alltså isen till en bakteriehärd som kan ge upphov till magsjuka med diarré och kräkningar som följd.

Annons
Annons

Enligt Livsmedelsverket blir sju av tio matförgiftade på just krogen — och det är bufféer, skaldjur och snabbmat som kebab och pizza som oftast pekas ut.

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/isbitar-i-drinken-kan-gora-dig-sjuk/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.