Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

IBD-Koll: Ny upplysningskampanj om magsjukdomar

Mer än 60 000 svenskar lever med Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD). Men många drabbade får vänta länge på en diagnos och kunskapen kring sjukdomarna behöver öka. Nu startar Netdoktor och Mag- och tarmförbundet upplysningskampanjen IBD-koll.
Annons

IBD (inflammatory bowel diseases) är ett samlingsnamn för flera tarmsjukdomar, av vilka de vanligaste är Crohns sjukdom och ulcerös kolit. Sjukdomarna drabbar främst yngre personer och Sverige är ett av de länder med störst andel sjuka. För att sprida kunskap om IBD startar Netdoktor och Mag- och tarmförbundet nu kampanjen IBD-Koll, där drabbade såväl som anhöriga och sjukvårdspersonal kan lära sig mer om allt från symtom till diagnosticering och behandling.

En av alla med IBD är Panos Theochari Tufexis, 18 år. Han har under hela sin uppväxt haft svåra magsmärtor och diarréer. Upprepade gånger har han fått remisser till olika mag- och tarmspecialister – och varje gång har remisserna skickats tillbaka med motiveringen att han hade för låga inflammationsnivåer.

– Jag har alltid fått höra att jag var intolerant mot mjölkprotein. Det var skönt när jag äntligen fick diagnosen Crohns sjukdom. Sedan dess har jag fått behandling och i dag mår jag bättre, säger han.

Lång väntan på IBD-diagnos

På Mag- och tarmförbundet bekräftar kanslichefen Wictoria Hånell bilden av en lång väntan på diagnos.

– Många av våra medlemmar upplever att de bollas mellan olika läkare. Det är också långt ifrån alla som får regelbunden och god vård vid en mag- och tarmmottagning med sjukvårdspersonal som de känner och förlitar sig till. Jag hoppas att den här upplysningskampanjen kan bidra till att i högre grad sätta IBD på agendan, säger Wictoria Hånell, kanslichef på Mag- och tarmförbundet.

Mikael Lördal är överläkare på Gastrocentrum vid Karolinska universitetssjukhuset och Netdoktors medicinska expert för kampanjen.

– Många unga lider svårt av dessa sjukdomar. Det är viktigt att så snabbt som möjligt fastställa diagnos så att behandling kan sättas in, säger han.

Har du och dina patienter koll på IBD? Tipsa gärna dina patienter om att genomföra kunskapstestet IBD-Koll här – eller kolla dina egna kunskaper kring ämnet. 

Annons
Annons

    Källor

  • Netdoktor.se - http://www.mynewsdesk.com/se/netdoktor.se/pressreleases/maanga-unga-drabbade-av-svaara-tarmsjukdomar-1207819?utm_campaign=send_list&utm_medium=email&u

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.