Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny behandling kan bota tarmsjukdomen Crohns

En ny behandling mot Crohns sjukdom har i försök visat sig vara effektiv. Nu finns hopp om att patienter ska kunna bli helt botade.
Annons

En italiensk studie tyder på att ämnet mongersen förbättrar magsjukdomen Crohns genom en ny mekanism som normaliserar det nedsatta immunförsvaret i tarmen, rapporterar Dagens Medicin. I studien ingick totalt 160 personer med svår eller medelsvår Crohns sjukdom. Deltagarna delades in i fyra olika grupper, varav tre fick olika doser av mongersen under 14 dagar. Den fjärde gruppen fick verkningslös placebo. Efter två veckor hade 65 procent av deltagarna i gruppen som fick den högsta dosen mongersen uppnått önskad effekt. I de andra grupperna med lägre doser var behandlingen mindre effektiv. I en kommentar till studien skriver den belgiska experten Séverine Vermeire att man sett en långvarig förbättring redan efter två veckors behandling, vilket kan tyda på att verkningsmekanismen kan vara ett första steg mot att faktiskt bota sjukdomen.

Crohns sjukdom är en kronisk inflammation i mag- och tarmkanalen som i perioder kan ge svåra problem med bland annat magsmärtor och diarréer. I nuläget kan sjukdomen inte botas men däremot behandlas med olika former av inflammations- och immunhämning, som kortisonpreparat och TNF-hämmare. Enligt Dagens Medicin funkar dock inte denna behandling på alla patienter. Dessutom ger den många biverkningar i form av exempelvis en ökad risk för cancersjukdomar och infektioner. 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/03/19/hopp-om-effektiv-behandling-mot-crohns-sjukdom-sjukdom/?x=MjAxNS0wMy0yMCAwOTowODowNw

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.