Ökad cancerrisk hos barn med IBD

Barn som drabbas av inflammatorisk tarmsjukdom, ulcerös kolit eller Crohns sjukdom, löper en ökad risk för cancer. Det visar forskare från Karolinska Institutet, vars studie finns publicerad i den vetenskapliga tidskriften The BMJ.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-09-22
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, hos vuxna är sedan tidigare kopplat till en förhöjd risk för tarmcancer. Huruvida detta gäller barn har dock varit okänt – fram till nu.

I en studie från Karolinska Institutet har forskarna jämfört cancerförekomsten hos 9 405 individer, som fått diagnosen inflammatorisk tarmsjukdom i barndomen, med cancerförekomsten hos 92 870 individer från allmänheten. Enligt resultaten har individer som insjuknar i inflammatorisk tarmsjukdom före 18 års ålder en fördubblad cancerrisk, i jämförelse med friska personer. Den ökade risken gällde både under barn- och ungdomsåren samt senare i livet.

Större risk för flera cancersorter

Riskökningen sågs främst vid tarmcancer, men även vissa typer av blodcancer och hudcancer.

Annons
Annons

– Vi tror att huvudorsaken är den kroniska inflammationen, som vi vet är en drivande faktor för flera olika cancerformer. Ett tidigt insjuknande innebär att kroppen utsätts för inflammation under längre tid, säger Ola Olén, forskare vid avdelningen för klinisk epidemiologi, institutionen för medicin på Karolinska Institutet, som har lett studien.

Läs även:
Medicinsk översikt om Ulcerös kolit »
Medicinsk översikt om Crohns sjukdom »

Viktigt med regelbundna kontroller

Precis som vuxna IBD-patienter anser forskarna det viktigt att överväga regelbundna kontroller med koloskopi för dessa barn.

– Man ska komma ihåg att vi pratar om relativa skillnader i risk, de flesta unga människor får inte cancer och vissa av dessa cancerformer är extremt ovanliga. Men det är sannolikt viktigt för individer som får sin inflammatoriska tarmsjukdom i barndomen att vara noga med att gå på de undersökningar de kallas till – särskilt individer som har andra starka riskfaktorer för cancer, som exempelvis ärftlighet för tidig cancer i familjen, säger Ola Olén.

Annons
Annons

För trots att behandlingen av inflammatorisk tarmsjukdom har förbättrats de senaste åren, bland annat med nya immunmodulerande läkemedel, har inte cancerförekomsten minskat, menar Ola Olén.

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/inflammatorisk-tarmsjukdom-i-barndomen-kopplat-till-okad-cancerrisk

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons