Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju

Tre av fyra läkare har skrivit ut läkemedel för att undgå konflikt

Över 75 procent av läkare har någon gång skrivit ut läkemedel utan att det var nödvändigt, för att undgå konflikt med en patient. Detta och mycket mer framkom enligt en onlineundersökning med 151 allmänläkare och 1 030 privatpersoner som YouGov och Netdoktor genomförde 23–26 november 2010.


Publicerad den: 2010-12-10

Visste du att……

 • Totalt 29 procent av allmänläkarna använder smartphone i sitt arbete, och 42 procent om vi ser till de läkare som är under 50 år. Männen dominerar bland de läkare som använder smartphone.

  Annons
  Annons

 • Bland de läkare som använder smartphone i arbetet har 44 procent laddat ned appar som de använder i arbetet, medan 12 procent kommunicerar på nätverk för läkare via sin smartphone.
 • Nära 6 av 10 läkare har någon gång under de senaste 12 månaderna funderat på att byta arbetsplats.

 • Nästan inga läkare ser det som sannolikt att de skulle tacka ja till en vänförfrågan eller föra en skriftlig konversation med en patient på Facebook.

 • Även patienterna är restriktiva vad det gäller att tacka ja till en vänförfrågan eller föra en skriftlig konversation med sin läkare på Facebook, men något mer öppna inför detta jämfört med läkarna.

  Annons
  Annons

 • Mer än 3 av 4 läkare har någon gång skrivit ut läkemedel utan att det var direkt nödvändigt, för att undgå konflikt med en patient.

 • Hälften av alla läkare upplever att de blivit kränkta av en patient under de senaste två åren. Kränkningarna sker främst under patientbesöken.

 • Av patienterna är det totalt 12 procent som har upplevt att de blivit kränkta av sin läkare de senaste två åren. Kränkningarna har främst skett under ett läkarbesök.

Kontakta redaktionen på NetdoktorPro om du vill veta mer om undersökningen.

Om YouGov
YouGov är ett undersökningsföretag, noterat på engelska börsen. Huvudkontoret finns i London och företaget har kontor i Stockholm, Malmö, Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. I övrigt är YouGov verksamma i Tyskland, Österrike, USA och Mellanöstern. YouGov Health Care Nordic är en del av YouGov som är specialiserade på marknadsundersökningar för läkemedelsindustrin.

 

 

 

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.