Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

D-vitaminbrist vanligt efter en gastric bypass

En ny studie vid Örebros universitet visar att 65 procent av studiedeltagarna hade D-vitaminbrist elva år efter att de hade genomgått överviktsoperationen. Något som torde bero på att patienterna inte har följts upp som de ska.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-27

Annons

– Att endast så få patienter tog sina rekommenderade mediciner var oväntat. Vi såg även att 27 procent hade blodbrist och att endast 30 procent åt järntabletter. Forskningen visade att uppföljningen av patienter som genomgått gastric bypass inte har varit optimal, säger Christos Karefylakis, specialistläkare på medicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Vanligaste var bristen på D-vitamin som hela 65 procent av studiedeltagarna uppvisade elva år efter operationen.

Annons
Annons

Studien omfattar 745 patienter som hade genomgått en överviktsoperation vid Universitetssjukhuset Örebro och Akademiska sjukhuset i Uppsala mellan åren 1993 och 2003. Samtliga patienter lämnade blodprover och svarade på enkäter angående livskvalitet och nuvarande hälsotillstånd.

Äta kosttillskott hela livet efter en överviktsoperation

I de nordiska riktlinjerna uppmanas patienter som genomgått en fetmaoperation att äta bland annat D-vitamin, kalcium, järn, B12 och folsyra. Något som patienten ofta bör äta livet ut. Därför ska patienterna regelbundet följas upp efter operationen.

Läs mer om obesitas i vår uppdaterade medicinska översikt här.

Annons
Annons

    Källor

  • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/vanligt-med-di-vitamin-efter-en-overviktsoperation/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.