Nyhet | Obesitas

Fettnedbrytande enzym potentiell behandling mot typ 2-diabetes

Forskare vid Karolinska Institutet har identifierat en ny potentiell behandling av metabola sjukdomar kopplade till fetma, som typ 2-diabetes och fettlever.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Med hjälp av avancerade biokemiska tekniker har forskarna kartlagt enzymaktiviteten i leverbiopsier från feta och smala försökspersoner. Proteinet karboxylesteras 2 var ett av de enzymer som undersöktes, vilket mest känt för sin roll vid nedbrytning av kroppsfrämmande ämnen som läkemedel. Resultaten visade att enzymaktiviteten för karboxylesteras 2 var halverad hos feta personer, jämfört med hos de smala personerna i kontrollgruppen. Något som också visade sig bidra till den försämrade hälsan vid fetma.

– Den minskade karboxylesteras 2-aktiviteten hos feta individer kan vara viktig att känna till vid läkemedelsdosering av patienter som även lider av fetma. Men resultaten innebär också nya möjligheter att utveckla behandlingsformer mot metabola sjukdomar. Eftersom detta i stort sett saknas idag skulle fynden kunna ha stor betydelse för folkhälsan framöver, säger Juleen Zierath, professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet, som har lett studien tillsammans med post-doktor Maxwell Ruby.

Annons
Annons

Studien, som har utförts i samarbete med forskare vid University of California, Berkely och Danderyds sjukhus, publiceras nu i Cell Reports.

Läs även: Nya rekommendationer för kirurgi mot typ 2-diabetes

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/fettnedbrytande-enzym-kan-ha-betydelse-vid-typ-2-diabetes

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons