Högt proteinintag hjälpte bantare att hålla vikten
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
En ny omfattande studie bekräftar nu fördelarna med GI-mat, det vill säga mat med större andel protein och lägre glykemiskt index, skriver Dagens Medicin. Totalt har 938 personer från åtta europeiska länder ingått i studien. De fick genomgå ett bantningsprogram med lågkaloridiet och de som lyckades gå ner minst 8 procent av sin kroppsvikt lottades sedan till att få följa någon av fem olika kosthållningsmodeller, som varierade i hur högt proteininnehåll och hur högt glykemiskt index maten skulle ha.
Studieresultaten visar att bland de som fick äta mat med lite protein och mycket kolhydrater i genomsnitt gick upp 1,67 kg efter den ursprungliga viktminskningen. Bland dem som åt en större andel protein var viktökningen i genomsnitt 0,93 kg lägre än dem som fick äta mer kolhydrater. Bland de som skulle äta mat med lågt glykemiskt index kunde forskarna notera att viktminskningen i snitt var 0,95 kg mindre jämfört med dem som åt mat med högt glykemiskt index. Personerna som ingick i den grupp där man skulle äta mat med lågt GI och högt proteininnehåll var de enda som fortsatte att gå ner i vikt.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/11/24/mycket-protein-haller-nere/index.xml