Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Högt proteinintag hjälpte bantare att hålla vikten

En ny omfattande studie bekräftar nu fördelarna med GI-mat, det vill säga mat med större andel protein och lägre glykemiskt index, skriver Dagens Medicin.
Annons

En ny omfattande studie bekräftar nu fördelarna med GI-mat, det vill säga mat med större andel protein och lägre glykemiskt index, skriver Dagens Medicin. Totalt har 938 personer från åtta europeiska länder ingått i studien. De fick genomgå ett bantningsprogram med lågkaloridiet och de som lyckades gå ner minst 8 procent av sin kroppsvikt lottades sedan till att få följa någon av fem olika kosthållningsmodeller, som varierade i hur högt proteininnehåll och hur högt glykemiskt index maten skulle ha.

Studieresultaten visar att bland de som fick äta mat med lite protein och mycket kolhydrater i genomsnitt gick upp 1,67 kg efter den ursprungliga viktminskningen. Bland dem som åt en större andel protein var viktökningen i genomsnitt 0,93 kg lägre än dem som fick äta mer kolhydrater. Bland de som skulle äta mat med lågt glykemiskt index kunde forskarna notera att viktminskningen i snitt var 0,95 kg mindre jämfört med dem som åt mat med högt glykemiskt index. Personerna som ingick i den grupp där man skulle äta mat med lågt GI och högt proteininnehåll var de enda som fortsatte att gå ner i vikt.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/11/24/mycket-protein-haller-nere/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.