Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Politiker lovordar sänkta bidrag för tjocka som vägrar behandling

Storbritanniens premiärminister David Cameron föreslår att överviktiga som inte kan arbeta ska få minskat bidrag om de inte går med på behandling. Förslaget applåderas av Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna (C). ”Jag säger inte att man måste bli helt frisk men man måste fan försöka.”
Annons

– Det är väldigt mycket snack om människors rättigheter hela tiden, men det är också viktigt att belysa att alla också har skyldigheter. Om det finns behandling att få och du vägrar ta den så är det rimligt att bidrag eller sjukersättningar reduceras, säger Stefan Hanna i en intervju i P1 i Sveriges Radio.

Redan år 2011 hamnade kommunalrådet Stefan Hanna i blåsväder, den gången efter att ha gjort ett inlägg i hälsodebatten om att feta borde betala högre skatt än smala. Nu välkomnar han britternas förslag om att låta utreda sänkt bidrag för den som inte vill behandlas för sin fetma. Han poängterar dock att alla fall måste bedömas individuellt.

Annons
Annons

– Om du har sjukförsäkring eller försörjningsstöd och inte gör ett antal åtgärder får det konsekvenser. Men en person ska självklart bara få behandling om det finns verkligt stöd för att det gör personen friskare.

Stefan Hanna förespråkar bland annat träning på recept som behandling mot övervikt. Exempelvis skulle överviktiga kunna tilldelas personliga tränare och sjukgymnaster som avrapporterar att personen försöker bli bättre, skriver Upsala Nya Tidning.

– Det är mer rimligt än att andra ska tvingas betala för att människor som inte ens vill försöka bli friska, som vägrar behandling, bara fortsätter att leva i utanförskap och bidragstagande.

Annons
Annons

Men alla jublar inte över förslaget. Läkaren Ylva Trolle säger till radion att finns en problematik med premiärministerns förslag. Konsekvenser av förslaget skulle, enligt henne, bli att personer med hälsoproblem blir utpressade istället för att motiveras. 

    Källor

  • Upsala Nya Tidning - http://unt.se/uppland/uppsala/hanna-c-i-nytt-utspel-om-fetma-3604181.aspx

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons