Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Ögon

Att utbilda nya läkare ligger honom varmt om hjärtat

Anders Behndig är NetdoktorPros musik- och teknikintresserade ögonexpert, han skulle gärna ta en middag med Albert Einstein och ser datorn som sitt främsta arbetsinstrument. "Internet har gjort stor skillnad i läkaryrket och har stor betydelse. Det är mycket enklare nu än när man var tvungen att leta efter information i bibliotekens källare."

Annons

Tio snabba med Anders Behndig

Vilken är den stora frågan inom ditt område just nu?

– Makuladegeneration är ett område där det har rört på sig mycket den senaste tiden. Bland annat när det gäller injektionsbehandling med anti-VEGF vid våt makuladegeneration.

Annons
Annons

Vad står högst på din agenda inför hösten?

– Jag håller på mycket med utbildning, framför allt på ST-nivå, men även efterutbildningar. Sen har jag nyss valts till ny ordförande i Sveriges ögonläkarförening. Där kommer jag framför allt att försöka implementera Socialstyrelsens nya målbeskrivning och försöka att omsätta den i praktiken. Men utbildning är det jag tycker är viktigast.

Hur kom det sig att du valde läkaryrket?

– Det var nog mest en slump, det är inte så att jag kommer från en läkarfamilj utan det var mitt eget påhitt. Jag kommer ursprungligen från Sandviken och att jag hamnade i Umeå var också en slump, jag sökte lite överallt och det var här jag kom in, sen har jag blivit kvar här och trivs bra.

Annons
Annons

Hur utbyter du erfarenheter med kollegor?

– Vi har många möten både i Sverige och internationellt, det är ett bra forum för informationsutbyte. Sen har vi också mycket mejlkontakt. Internet har gjort stor skillnad i läkaryrket och har stor betydelse. Informations- och litteratursökning är mycket enklare nu än när man var tvungen att leta i bibliotekens källare efter olika böcker.

Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?

– Första gången jag använde internet var 1996. Då skulle jag till USA på en konferens och kunde gå in på en hemsida och skriva ut en blankett som jag fyllde i och faxade iväg. Det var en stor grej då, nu blir man nästan arg om inte all information finns på en sida.

– När det gäller patienter så letar de information själva och vet mer om sjukdomarna idag Speciellt unga personer, men även äldre kan mer och mer. Det är mer positivt än negativt, tycker jag. Patienterna förstår varför och hur de ska genomgå en behandling bättre nu, men i många fall har patienterna läst felaktig information - det finns ett överutbud och mycket information är dålig. Därför är det angeläget att det finns sidor som NetdoktorPro och Netdoktor som har en kvalitetsstämpel på sin information. Det är viktigt att vi läkare hjälper patienterna att sålla bland all information.

Om du skulle tvingas att välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

– Jag skulle nog välja ett tekniskt yrke. Om jag fick välja mellan stora yrkesområden så skulle jag hellre vara ingenjör än ekonom eller jurist. Jag är nog mer teknisk helt enkelt.

Vilken historisk person skulle du vilja äta middag med, och vad skulle ni prata om? 

– Albert Einstein, det skulle vara intressant att prata med honom om vetenskap, upptäckande och innovationer.

Vilken är din främsta levnadsregel?

– Jag tycker att det är viktigt att man ska ta konsekvenserna av sitt handlande. Fast det är nog ännu viktigare att tänka utanför ramarna, att inte fastna i ett tankemönster.

Berätta något som inte så många känner till om dig.

– Jag håller på mycket med musik, jag tror att det är bra att ha ett intresse som skiljer sig mycket från det man jobbar med. Jag spelar gitarr och sjunger i kör.

Vilken är din favoritpryl?

– Min dator, jag har alltid haft Macintosh, den är också mitt mest använda arbetsverktyg.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.