Nyhet | Pediatrik

Nya poliofall får WHO att starta vaccinationskampanj

Två barn i Ukraina har insjuknat i förlamning till följd av polio. Bara runt hälften av de ukrainska barnen uppges vara vaccinerade mot polio och andra sjukdomar och därför ska nu Världshälsoorganisationen (WHO) starta vaccinationskampanjer i landet.

Publicerad den: 2015-09-04
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

De barn som drabbats av polio är fyra år respektive tio månader gamla och har båda insjuknat i sydvästra Ukraina i sommar, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Eftersom så få barn är vaccinerade beräknas risken för smittspridning inom landet vara hög. För att undvika detta har nu WHO:s nationella vaccinationskampanjer tillsammans med lokala sjukvårdsmyndigheter högsta prioritet. I Sverige däremot har vaccinationstäckningen i många år legat på över 97 procent, bland annat på grund av det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Det gör att myndigheten anser att det inte finns någon risk för spridning av polio i Sverige.

Som en tillfällig åtgärd rekommenderar WHO att alla resenärer, oavsett ålder, tar en extra dos av poliovaccin vid mer än en månads vistelse i Pakistan, Afghanistan, Nigeria och Somalia – om det har gått mer än tolv månader sedan den senaste dosen. 

Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - http://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2015/september/tva-fall-av-polio-i-ukraina/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons