Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Pojkar gör mammor nedstämda

En ny studie bland drygt 2000 nyblivna mammor i Uppsala Län visar att de känner sig oftare nedstämda efter förlossningen om de fått en pojke än om de fått en flicka, skriver Uppsala Nya Tidning. – Ett både överraskande och svårförklarat fynd, säger läkaren och doktoranden Sara Sylvén vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik till UNT.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-16

Annons

En ny studie bland drygt 2000 nyblivna mammor i Uppsala Län visar att de känner sig oftare nedstämda efter förlossningen om de fått en pojke än om de fått en flicka, skriver Uppsala Nya Tidning.

– Ett både överraskande och svårförklarat fynd, säger läkaren och doktoranden Sara Sylvén vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik till UNT.

Annons
Annons

Det gäller dock inte överallt, att pojkar gör mammor mer nedstämda. I till exempel Indien, Kina eller i länder där kvinnor generellt har låg status är det tvärtom. Risken för ”baby blues” är högre när barnet är en flicka.

Det är nästan 40 procent vanligare med nedstämdhet efter förlossningen om kvinnan fött en pojke, enligt den svenska studien. När man efter sex veckor och ett halvår gjort uppföljningar kan man inte längre se några samband mellan barnets kön och depressiva besvär.

    Källor

  • Uppsala Nya Tidning - http://www.unt.se/uppsala/pojkar-gor-mammor-dystrare-1248346.aspx

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.