Studie: Skilsmässobarn mår bäst av att bo varannan vecka
Nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att tre av tio barn med skilda föräldrar bor växelvis hos respektive förälder, det rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Enligt en forskare vid Uppsala universitet mår barn till skilda föräldrar bäst av att dela sin tid lika, 50 procent, hos vardera förälder.

Att bo växelvis hos båda föräldrar är vanligare i Sverige än i andra länder i världen. Statistik från SCB visade nyligen att tre av tio barn spenderar 50 procent av sin tid hos vardera förälder. Det har också visat sig vara ett vinnande koncept, enligt en studie från Uppsala universitet.
– Det man kan se är att barn som bor växelvis oftast har föräldrar som har ett gott samarbete med varandra, säger Raziye Salari, forskare vid Institutionen för folkhälsa och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter Uppsala.
Han har bland annat tittat på 3 656 barn i förskoleåldern, men resultaten går att applicera även på äldre barn. SCB:s siffror visade att i de fall barnen spenderade mer tid hos den ena föräldern, så var mamman överrepresenterad.
– Skilsmässobarn som bor mer hos den ena föräldern tenderar att bli mer oroliga och har större risk för psykisk ohälsa, säger Raziye Salari.
SVT Nyheter Uppsala intervjuade Kajsa Wibling,15, som bott växelvis i princip hela livet.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
– Jag tycker det är lite jobbigt att behöva flytta fram och tillbaka, men jag skulle inte vilja bo utan min mamma eller pappa, säger hon till SVT.
Sugen på fortbildning? Gå kurs i sekundärprevention vid stabil kranskärlssjukdom
Kurs lär skilda föräldrar samarbeta
I flera av landets kommuner erbjuds kursen BIFF, Barn i föräldrars fokus. Syftet är att hjälpa skilda föräldrar att hitta ett gott samarbete.
– Det är lätt att fastna i konflikten som är ursprunget till skilsmässan. Men vi vill få föräldrarna att fokusera på barnen och deras bästa istället. Och att de inser att de inte är ensamma i det här. Det finns många fler i samma situation, säger Emma Öhrn Sinnerstad, familjerättssekreterare vid Enköpings kommun, till SVT Nyheter Uppsala.
Att skilda föräldrar kan ha svårt att komma överens är något som Raziye Salari vill studera djupare.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
– I en ny studie tittar vi bland annat närmare på hur föräldrar hanterar konflikter och hur det påverkar barnen, säger Raziye Salari.
- SVT Nyheter Uppsala. - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/skilsmassobarn-mar-bast-av-att-bo-varannan-vecka
Källor
-
Övre luftvägsinfektion (ÖLI)
En mycket vanlig och oftast virusorsakad infektion som också benämns vanlig förkylning. Symtomen typiskt spridda från flera organ i övre luftvägar som exempelvis halsont, lockkänsla för öronen, rinnsnuva, irritation och svullnadskänsla i näsan.
-
Många söker inte hjälp för barns sängvätning
Många barn har problem med sängvätning upp i skolåldern. Netdoktors undersökning bland över 800 föräldrar till barn som kissar i sängen visar att endast sex av tio familjer hade sökt hjälp av vården.
-
Impetigo (svinkoppor)
En bakteriell hudinfektionen som yttrar sig som vätskefyllda blåsor, vanligtvis lokaliserade i ansiktet men även på händer, handleder och bål. Svinkoppor drabbar omkring tre procent av alla barn någon gång.
-
Mässling (morbilli)
Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomar vi känner till. Att vaccinera är viktigt för att undvika allvarliga komplikationer, som exempelvis encefalit som drabbar 1 av 1000 sjuka.
-
Ny teknik kartlägger varför skärmtid för småbarn är skadligt
Hjärnforskaren Patricia Kuhls studie visar att en timmes skärmtid per vecka minskar småbarns ordförråd med fem till sex ord jämfört med barn som inte ser på skärm alls.