Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Pediatrik

Studie: Skilsmässobarn mår bäst av att bo varannan vecka

Nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att tre av tio barn med skilda föräldrar bor växelvis hos respektive förälder, det rapporterar SVT Nyheter Uppsala. Enligt en forskare vid Uppsala universitet mår barn till skilda föräldrar bäst av att dela sin tid lika, 50 procent, hos vardera förälder. 


Publicerad den: 2019-10-04
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Barniskillsmässa
Annons

Att bo växelvis hos båda föräldrar är vanligare i Sverige än i andra länder i världen. Statistik från SCB visade nyligen att tre av tio barn spenderar 50 procent  av sin tid hos vardera förälder. Det har också visat sig vara ett vinnande koncept, enligt en studie från Uppsala universitet. 

– Det man kan se är att barn som bor växelvis oftast har föräldrar som har ett gott samarbete med varandra, säger Raziye Salari, forskare vid Institutionen för folkhälsa och vårdvetenskap vid Uppsala universitet, till SVT Nyheter Uppsala. 

Han har bland annat tittat på 3 656 barn i förskoleåldern, men resultaten går att applicera även på äldre barn. SCB:s siffror visade att i de fall barnen spenderade mer tid hos den ena föräldern, så var mamman överrepresenterad. 

Annons
Annons

– Skilsmässobarn som bor mer hos den ena föräldern tenderar att bli mer oroliga och har större risk för psykisk ohälsa, säger Raziye Salari.

SVT Nyheter Uppsala intervjuade Kajsa Wibling,15, som bott växelvis i princip hela livet. 

– Jag tycker det är lite jobbigt att behöva flytta fram och tillbaka, men jag skulle inte vilja bo utan min mamma eller pappa, säger hon till SVT. 

Sugen på fortbildning? Gå kurs i sekundärprevention vid stabil kranskärlssjukdom

Annons
Annons

Kurs lär skilda föräldrar samarbeta

I flera av landets kommuner erbjuds kursen BIFF, Barn i föräldrars fokus. Syftet är att hjälpa skilda föräldrar att hitta ett gott samarbete.

– Det är lätt att fastna i konflikten som är ursprunget till skilsmässan. Men vi vill få föräldrarna att fokusera på barnen och deras bästa istället. Och att de inser att de inte är ensamma i det här. Det finns många fler i samma situation, säger Emma Öhrn Sinnerstad, familjerättssekreterare vid Enköpings kommun, till SVT Nyheter Uppsala. 

Att skilda föräldrar kan ha svårt att komma överens är något som Raziye Salari vill studera djupare.

– I en ny studie tittar vi bland annat närmare på hur föräldrar hanterar konflikter och hur det påverkar barnen, säger Raziye Salari.

    Källor

  • SVT Nyheter Uppsala. - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/skilsmassobarn-mar-bast-av-att-bo-varannan-vecka

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons