Nyhet | Pediatrik

Svensk barncancervård i kris

Barncancerfonden larmar om kris inom vården för cancersjuka barn. I en ny rapport framkommer det att det råder brist på barnonkologer och att runt 80 procent av landets 169 sjuksköterskor på barnonkologiska avdelningar inte är specialiserade inom barnonkologi.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Cancer är idag den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1-14 år och varje år drabbas drygt 300 barn i Sverige av någon form  av cancer.

– Bristen på vårdpersonal och specialister inom barnonkologi är det i särklass största hotet mot en bra barncancervård. Dagens läge är mycket bekymmersamt, säger Kerstin Sollerbrant, Barncancerfondens forskningschef, i ett pressmeddelande.

En av fem barnonkologer över 60 år

Annons
Annons

Nära var femte barnonkolog närmar sig pensionsålder, samtidigt utbildas det i snitt två nya barnonkologer per år. En utveckling som gör att barncancervården riskerar att förlora fler specialister än de lyckas att fylla på med, larmar Barncancerfonden om.

Värst drabbat är barncancerbården i Södra Sverige med både personal- och platsbrist.

Barncancer i siffror

  • Varje år drabbas drygt 300 barn av cancer i Sverige
  • Cirka 1000 barn är årligen under behandling
  • I genomsnitt överlever 8 av 10
  • De vanligaste cancerformerna hos barn är leukemi (drabbar cirka 30 procent) och hjärntumörer (drabbar cirka 28 procent)

    Källor

  • Barncancerfonden - http://www.mynewsdesk.com/se/barncancerfonden/pressreleases/svensk-barncancervaard-i-kris-skriande-personalbrist-idag-framtidsutsikterna-aennu-moerkar

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons