ADHD behandlas i större utsträckning idag
Hallå där Martin Jägervall, överläkare vid barn- och ungdomskliniken, Centrallasarettet i Växjö och Netdoktors expert inom ADHD hos barn.
Vilken är den största utmaningen inom ADHD-området just nu?
– Det viktigaste är att personer med ADHD får det stöd och den hjälp de behöver av skolan och omgivningen.
Skolor är givetvis bra på att ta hand om ”normalfungerande” barn och även på att stödja barn som har uppenbara behov, till exempel utvecklingsstörning. Däremot finns det en riskbild för den grupp av elever som klarar sig hyfsat bra i skolan men som ändå har behov av lite extra stöd, till exempel barn med koncentrationssvårigheter. De riskerar att falla mellan stolarna när pengakistan inte är oändlig.
Antalet barn och ungdomar med ADHD har ökat drastiskt de senaste åren, vad betyder det?
– De här personerna har alltid funnits, det är inget i världen som har hänt som skulle innebära att fler får problem. Autism ökar också och det beror på att man har andra kriterier för diagnos. Man jobbar på ett annat sätt i skolan, med större klasser och med annan pedagogik och då märks de här barnen mer.
Ligger läkemedelsbehandlingen på lagom nivå?
– Vi behandlar i större utsträckning nu än tidigare, men det är fortfarande en underbehandling. Det finns fler som har behov av medicin, även med centralstimulerande läkemedel. Men det är viktigt att vi sätter in läkemedlen i rätt läge, när vi gjort allt annat som behövs.
Vad har du själv på gång i ditt liv?
– Nästa torsdag ska jag stå på isen i Växjö och sjunga med tre andra läkare i en manskvartett inför drygt 5500 åskådare. Det är Lakers som spelar slutspel mot Luleå i ishockey.
Öka din kunskap om migrän
Migrän är en typ av neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Sjukdomen leder till nedsättning av både fysisk och psykisk funktionsförmåga, och har därför en stor negativ inverkan på livskvaliteten och medför dessutom stora samhällskostnader.
-
Depression
Det mest typiska symtomet för depression är sänkt grundstämning och glädjelöshet. Siffror på hur vanlig depression är uppskattas till 15–20 procent av befolkningen när det gäller livstidsrisk.
-
Lär dig känna igen patienter med riskbeteende för hepatit C-smitta
Kunskapen om risktagande och möjlighet till behandling för hepatit C är otillräcklig på flera håll inom vården.
-
Drogfri och frisk från hepatit C – nu hjälper han andra
Tommy, 53 år, har mångårig narkotikabruk och hemlöshet bakom sig. Han fick hepatit C innan behandling fanns tillgänglig. Idag är han drogfri, frisk från sin hepatit och arbetar som uppsök på Stockholms Brukarförening.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Läkare: Otillräcklig vård av hepatit C vid injektionsmissbruk
För att lyckas fånga upp fler med hepatit C krävs gemensamma satsningar mellan samtliga enheter som kommer i kontakt med målgruppen, menar specialistläkaren Marianne Alanko Blomé.
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.
-
Föräldraledighet bra skydd mot psykisk ohälsa
Att vara föräldraledig har visat sig vara ett bra skydd mot försämrad mental hälsa. Effekten verkar dessutom finnas kvar längre fram i livet – främst bland mammor. Det hävdar tre forskare som har sammanställt 45 internationella studier i ämnet.
-
Adhd-läkemedel hjälpte vid amfetaminberoende
En viss typ av adhd-medicin tycks ge positiv effekt vid amfetaminberoende. Det visar ny svensk forskning.