Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

ADHD hos vuxna kan hjälpas av beteendeterapi i grupp

Gruppterapi med färdighetsträning, byggd på så kallad dialektisk beteendeterapi (DBT), kan fungera bra som behandling för vuxna personer med ADHD. Detta visar en ny studie från Karolinska Institutet, skriver KI i ett pressmeddelande. Den aktuella metoden är utvecklad i Tyskland men har nu utvärderats för svenska förhållanden. DBT är en variant av kognitiv beteendeterapi (KBT).

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-21

Annons

Gruppterapi med färdighetsträning, byggd på så kallad dialektisk beteendeterapi (DBT), kan fungera bra som behandling för vuxna personer med ADHD. Detta visar en ny studie från Karolinska Institutet, skriver KI i ett pressmeddelande.  Den aktuella metoden är utvecklad i Tyskland men har nu utvärderats för svenska förhållanden.

DBT är en variant av kognitiv beteendeterapi (KBT). Utöver stöd från gruppen innehåller färdighetsträningen information om ADHD samt övningar i medveten närvaro och beteendeanalys, det sistnämnda ett verktyg för att förstå och ändra problembeteenden. De nya kunskaperna och förmågorna blir en del av vardagen då de tränas i form av hemuppgifter mellan gruppträffarna.

Annons
Annons

Studien genomfördes vid Neuropsykiatriska enheten. Patienterna delades in i två grupper; en DBT-baserad färdighetsträningsgrupp eller en mera ostrukturerad diskussionsgrupp (kontrollgrupp).
Utvärderingen visade att deltagarna i båda grupperna var nöjda med sina respektive behandlingar, men färdighetsträningen upplevdes i högre grad som en logisk och trovärdig behandling för vuxna med ADHD.

Deltagarna i färdighetsträningsgruppen upplevde minskade ADHD-symptom efter behandling, medan deltagarna i kontrollgruppen inte gjorde det. Utvärderingen gjordes genom utförliga självskattningsformulär. 

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=115077&l=sv&newsdep=130

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.