Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Alkohol påverkar människor till att ha oskyddat sex

Alkohol har en direkt påverkan på människors benägenhet att ha samlag utan kondom. Ju mer det dricks, desto större är sannolikheten att människor struntar i att skydda sig. Det visar en helt ny studie från Kanada, skriver Dn.se. Det har tidigare varit svårt för forskarna att visa om det är alkoholen i sig eller om det handlar om personlig läggning. Nu har de kanadensiska forskarna analyserat tolv studier där deltagarna var uppdelade i två grupper.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-12-12

Annons

Alkohol har en direkt påverkan på människors benägenhet att ha samlag utan kondom. Ju mer det dricks, desto större är sannolikheten att människor struntar i att skydda sig. Det visar en helt ny studie från Kanada, skriver Dn.se.

Det har tidigare varit svårt för forskarna att visa om det är alkoholen i sig eller om det handlar om personlig läggning. Nu har de kanadensiska forskarna analyserat tolv studier där deltagarna var uppdelade i två grupper. I den ena gruppen fick deltagarna alkohol, i den andra placebo. Samtidigt som alkoholhalten i deltagarnas blod mättes, fick de svara på frågor om deras inställning till att ha oskyddat samlag.

Annons
Annons

Det visade sig att det finns ett direkt samband mellan alkoholhalten i blodet och viljan att ha oskyddat sex. För varje 0,1 gram alkohol per liter blod, ökade sannolikheten för oskyddat sex med 5 procent.

Enligt forskarna förklarar studien varför fulla människor, även de som löper stor risk att smittas, ofta struntar i kondom.

    Källor

  • Dn.se (TT) - http://www.dn.se/nyheter/sverige/alkohol-far-oss-att-strunta-i-kondom

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.