Här är målet som har bäst effekt vid behandling av alkoholproblem
Behandling av ett alkoholberoende ger bättre effekt om målet är helnykterhet än om målet är kontrollerat drickande, visar en långtidsstudie från Göteborgs universitet.

I studien har forskarna följt upp 349 alkoholberoende personer efter avslutad behandling, först efter två och ett halvt år och sedan efter fem år. Bland dessa personer hade en grupp ett mål om att bli helt nyktra, en annan att ha en kontrollerad alkoholkonsumtion och den tredje gruppen hade inget mål uppsatt.
De olika personerna som följdes upp fick olika evidensbaserade behandlingar i Region Västra Götaland; En psykosocial behandling och två 12-stegsbehandlingar.
Vid båda uppföljningstillfällena var majoriteten av dessa personer helnyktra eller hade ett lågt eller måttligt drickande.
– Men bäst resultat visar gruppen som hade helnykterhet som mål, säger psykolog Kristina Berglund, en av forskarna bakom studien.
- 76 procent av de som hade helnykterhet som mål var antingen helnyktra eller hade låg till måttlig alkoholkonsumtion efter fem år.
- För de som hade målet att ha kontrollerad konsumtion låg samma siffra på 59 procent.
- För de personer som inte hade något mål var motsvarande siffra 61 procent.
En sak som utmärkte de personer som hade satt upp målet om att bli helnykter var att de tidigare, innan behandlingen, hade haft dubbel så hög alkoholkonsumtion som de andra grupperna. De hade också levt med problemen under längre tid, i medeltal 13 år.
– Det är viktigt att de som behandlar personer med alkoholproblem upplyser klienterna att helnykterhet är den mest effektiva målsättningen för att resultatet ska hålla över tid. Detta gäller speciellt för de klienter som under en lång tid haft en hög alkoholkonsumtion, säger Kristina Berglund.
- Göteborgs universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//helnykterhet-effektivaste-malet-vid-behandling-av-alkoholproblem.cid1631281
Källor
-
Fråga efter symtom på hypogonadism hos män med depressiva besvär
Den generella uppfattningen bland läkarna är att män med hypogonadism är svåra att diagnostisera. En av förklaringarna kan vara att de diagnostiska kriterierna för testosteronbrist är ganska diffusa.
-
ADHD hos vuxna
Tvärtemot vad som tidigare ansågs kvarstår symtomen i vuxen ålder i cirka två tredjedelar av fallen.
-
Nytt arbetssätt når majoriteten hepatit C-smittade
Med ett mer flexibelt arbetssätt och en kunskap om patientgruppen har de lyckats få in cirka 300 patienter i behandling sedan projektet Linkage C startade för två år sedan. Något som har bidragit till att Sverige är ett av de 13 länder i världen som ser ut att uppnå WHO...
-
Alzheimers sjukdom
Alzheimers sjukdom är den vanligaste förekommande av demenssjukdomarna. Det som särskiljer Alzheimer från övriga primärdegenerativa sjukdomar är att den initialt drabbar hippocampus och det episodiska närminnet.
-
Kvinna, 49 år, med alkoholmissbruk
Patienten Ann-Charlotte remitteras till beroendevården för att få hjälp med sitt alkoholmissbruk. Hon besväras av tilltagande värk i kroppen och har derangerade levervärden. Hur går du vidare?
-
Svår covid-19 kopplas till depression och ångest
Personer som till följd av covid-19 infektion blev sängliggande i minst en vecka har visat sig i högre grad ha problem med ångest och depression. Detta i jämförelse med de som fick lindrigare symptom eller var friska.
-
Depression
-
Alkoholberoende
Man räknar med att cirka 18 procent av männen och 12 procent av kvinnorna i Sverige har ett riskbruk av alkohol.