Nyhet | Psykiatri

Mindfulness jämförbart med KBT vid flera psykiatriska symtom

En svensk forskningsstudie visar att mindfulnessterapi för patienter med depression, ångest och stress-relaterade besvär har en lika positiv effekt som kognitiv beteendeterapi.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Behovet av psykoterapi i primärvården ökar i denna patientgrupp men resurserna är få och individuell behandling kostsam. En ny forskningsstudie från Centrum för primärvårdsforskning i Malmö har därför undersökt om gruppbehandling med mindfulness kan vara ett alternativ för att hjälpa fler patienter.

– Vår nya forskning visar att mindfulness i grupp ger likvärdig effekt som individuell KBT på ett brett spektrum av psykiatriska symtom som är vanliga hos dessa patienter. Vi har sedan tidigare visat att mindfulness i grupp är likvärdig individuell KBT vid behandling av typiska depressions- och ångestsymtom vilket vi även kunde se i denna studie, säger Jan Sundquist, professor vid Allmänmedicin, psykiatrisk epidemiologi och migration på Lunds universitet.

Utnyttja tillgången på individuell psykoterapi optimalt

Studien inkluderade 215 patienter som led av depression, ångest och stress-relaterade besvär. Under åtta veckor fick patienterna antingen behandling med mindfulness i grupp eller individuell KBT. Resultatet visar att det inte var någon skillnad i behandlingseffekt mellan de olika grupperna.

Annons
Annons

– Eftersom den psykiska ohälsan ökar i mycket rask takt är det absolut nödvändigt att utöka behandlingen av denna patientgrupp i primärvården. Vår uppfattning är att de knappa resurserna bör delvis omfördelas till mindfulness i grupp, så att den begränsade tillgången på individuell psykoterapi kan utnyttjas optimalt, säger Jan Sundquist.

    Källor

  • Lunds universitet - http://www.lu.se/article/mindfulness-lika-bra-som-kbt-vid-ett-brett-spektrum-av-psykiatriska-symtom

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons