Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Nikotinersättning ger dålig effekt

Nikotinersättningsmedel verkar inte ge någon större effekt till de personer som vill sluta röka. Det visar en amerikansk studie, skriver Läkemedelsvärlden. Kliniska studier som tidigare gjorts har visat att nikotinersättningsmedel fördubblat möjligheten att sluta röka. Nu ifrågasätts detta i en stor amerikansk studie som visar att nikotinersättningsmedlen inte har någon större effekt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-12

Annons

Nikotinersättningsmedel verkar inte ge någon större effekt till de personer som vill sluta röka. Det visar en amerikansk studie, skriver Läkemedelsvärlden.

Kliniska studier som tidigare gjorts har visat att nikotinersättningsmedel fördubblat möjligheten att sluta röka. Nu ifrågasätts detta i en stor amerikansk studie som visar att nikotinersättningsmedlen inte har någon större effekt.
I studien ingick närmare 2000 vuxna varav 800 uppgav att de använde nikotinersättningsmedel när studien påbörjades.

Annons
Annons

Deltagarna i studien följdes upp tre gånger mellan 2001 och 2006. Vid varje undersökningstillfälle hade närmare 30 procent av deltagarna återfallit till cigaretterna och forskarna fann inte någon skillnad i återfall mellan de som använt nikotinersättningsmedlen på egen hand eller tillsammans med rådgivning. De fann inte heller någon skillnad mellan de som var tunga nikotinister eller de som rökte mindre.

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=17229

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.