Nyhet | Psykiatri

Nya rön: Stress bidrar inte till fetma

Forskare har länge ansett att stress, genom en omfördelning av kroppens fettdepåer, kan leda till fetma. Men en ny studie slår hål på teorin. ”Vi hade hittat ett samband om det funnits något”, säger forskaren Annika Rosengren till Dagens Medicin.

Publicerad den: 2015-05-13
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

När man vägt in andra faktorer visade den nya studien inte några skillnader i bukfetma eller fetma mellan personer som kände sig stressade och sådana som inte upplevde stress. Och det är en gedigen undersökning som gjorts. Sammanlagt har forskarna registrerat vikt, längd, blodtryck samt midje- och stussmått på mer än 125 000 personer från 17 länder, däribland Sverige.

– Resultat från tidigare forskning har varit oklara, men eftersom vår studie är så stor och omfattar olika befolkningsgrupper över hela världen, så hade vi hittat ett samband om det funnits något, säger professor Annika Rosengren vid Göteborgs universitet till Dagens Medicin.

Deltagarna i studien fick sedan svara på hur mycket stress de upplevde. 

– Vad gäller stress så är det ju individens upplevda stress som är det intressanta. Hur individen upplever stress går ju inte alltid att på något bra sätt mäta med laboratoriemetoder, säger Annika Rosengren till tidningen. 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/05/12/stress-verkar-inte-bidra-till-fetma/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons