Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Olika alkoholvanor beroende på var man bor

Vad och hur mycket som dricks beror på var i landet du bor. Inför storhelger som midsommar ökar alkoholkonsumtionen markant. Förra året hade systembolaget 2,5 miljoner kunder dagen före midsommarafton. Alkoholforskaren Mats Ramstedt från Sorad, centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, har kartlagt hur det dricks i olika delar av Sverige. – Det vardagliga smådrickandet finns inte på samma sätt i norra Sverige, säger han till Dagens Nyheter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-06-22

Annons

Vad och hur mycket som dricks beror på var i landet du bor. Inför storhelger som midsommar ökar alkoholkonsumtionen markant. Förra året hade systembolaget 2,5 miljoner kunder dagen före midsommarafton.

Alkoholforskaren Mats Ramstedt från Sorad, centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, har kartlagt hur det dricks i olika delar av Sverige.

Annons
Annons

– Det vardagliga smådrickandet finns inte på samma sätt i norra Sverige, säger han till Dagens Nyheter.

Rapporten är ännu opublicerad men det framgår bland annat att människor bosatta i Norrlandslänen dricker i genomsnitt fem gånger i månaden jämfört med stockholmare som dricker åtta gånger. Men när man väl dricker i Norrlandslänen så dricker man mer. Sätter man hur ofta man dricker i relation till antalet intensivkonsumtionstillfällen (mer än en flaska vin) dricker man något mer i norra Sverige jämfört med södra.

Rapporten visar även på skillnader i vad man föredrar att dricka. I storstan föredrar man rött vin på falska, dyrare viner på box, rosé, champagne och mousserande vin, medan landsbygdsborna föredrar svensk öl på burk, okryddat brännvin, likör och fruktvin. 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Nyheter - http://www.dn.se/nyheter/sverige/du-dricker-som-grannen

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.