Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Preparat mot psykos testas på barn

I en ny studie som handlar om vilka effekter och biverkningar antipsykotiska läkemedel har ska 200 barn och unga ingå
Annons

I en ny studie som handlar om vilka effekter och biverkningar antipsykotiska läkemedel har ska 200 barn och unga ingå. Det finns få studier på hur läkemedel mot psykoser fungerar för ungdomar därför ska nu en grupp danska forskare genomföra en landsomfattande studie, skriver Dagens Medicin.

– Målet med undersökningen är att identifiera eventuella skillnader mellan två av de mest använda preparaten när det gäller effekt och biverkningar, säger överläkaren Katrine Pagsberg från barn- och ungdomsmedicinskt centrum i Bispebjerg, till danska Dagens Medicin.

Annons
Annons

Det är även Katrine Pagsberg som ska leda den omfattande studien. Det är två preparat som ska jämföras, dessa är aripiprazol och quetiapin. Studiedeltagarna kommer vara barn och ungdomar mellan 12 och 18 år.

– De utsätts inte för större risker för oönskade effekter än de skulle ha gjort om de hade fått vanlig klinisk behandling. Och de skulle i alla fall ha erbjudits medicinsk behandling med ett antipsykotiskt preparat, så skillnaden är bara att vi ”blindar” medicintyperna, säger hon till tidningen.

Förhoppningen med denna studie är att vården ska kunna byta preparat till ungdomar snabbare än i dag om det läkemedel de får inte fungerar så bra.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/11/26/lakemedel-mot-psykos-testa/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.