Nyhet | Psykiatri

Unga med psykos får olika vård beroende på var i Sverige de bor

Årligen drabbas runt 1000 unga av psykos och de får inte alltid den vård som vetenskapligt visat sig vara effektiv, enligt en kartläggning som Vetenskapsradion har gjort.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-22
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Exakt hur vården ser ut för de unga som för första gången drabbas av psykos finns ingen statistik på – varken hos Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg eller Sveriges kommuner och landsting. Nu har Vetenskapsradion gjort en kartläggning bland Sveriges landsting som visar att vården ser ojämn ut i landet. Främst i storstäderna finns mottagningar för nydebuterad psykos och i vissa landsting finns särskilda team men som också samtidigt jobbar med andra patientgrupper. I de mindre tätbefolkade landstingen är dock patientunderlaget för litet för att ha särskilda team för unga med psykos.

– Om vi tittar på det som levereras till personerna själva som insjuknar i en psykos och till deras familjer, så skulle jag säga att vi inte lever upp till den kunskap som vi har och den nyaste forskningen, säger Ing-Marie Wieselgren som är samordnare för psykiatrivården på Sveriges kommuner och landsting.

Vård omgående viktigt för att minska återfall

Enligt vetenskapliga studier minskar tidiga och snabba insatser risken för att psykoserna ska återkomma, och för att individen ska utveckla schizofreni.

Annons
Annons

Genetikprofessor Martin Schalling, som även är ordförande i Psykiatrifonden, är kritisk till den vård som ges i Sverige.

– Den följer inte den publicerade övertygande vetenskapen som finns, konstaterar han.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6700391

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons