Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Psykiatri

Vården brister i att fråga patienter om alkoholvanor

385 000 barn lever i familjer där en vuxen har en förhöjd konsumtion av alkohol och en miljon svenskar dricker för mycket. Therese Eriksson, grundaren av föreningen Maskrosbarn, är ett av de många barn som växte upp i en missbruksmiljö. – Jag hade en väldigt trygg och idyllisk uppväxt tills jag var 11 år gammal. Sedan berättade pappa för mig att min mamma var alkoholist.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-12-03

Annons

385 000 barn lever i familjer där en vuxen har en förhöjd konsumtion av alkohol och en miljon svenskar dricker för mycket. Therese Eriksson, grundaren av föreningen Maskrosbarn, är ett av de många barn som växte upp i en missbruksmiljö.

– Jag hade en väldigt trygg och idyllisk uppväxt tills jag var 11 år gammal. Sedan berättade pappa för mig att min mamma var alkoholist.

Annons
Annons

Utåt sett såg de ut som den perfekta familjen. Therese berättar om ett stort rött hus med vita knutar i idylliska Enskede och en familj som hade det gott ställt. Men bakom den vackra fasaden fanns en helt annan verklighet. Hon växte upp med en mamma som var alkoholist och psykiskt sjuk.

– När jag var i tonåren åkte min mamma in och ut på olika behandlingshem och på psykiatrin. Jag växte upp med väldigt mycket oro eftersom min mamma både var psykiskt sjuk och missbrukade så var det många olika faser, ibland var hon full och aggressiv – andra gånger nykter och helt fantastisk. Hon kunde också vara deprimerad under långa perioder och manisk och helt hysterisk andra perioder.

Sven Andréasson, professor på Karolinska Institutet inom beroendevården, överläkare och verksamhetsansvarig för Riddargatan 1, menar att det I allmänhet har skett en kraftig ökning på människor som söker vård för alkohol och drogrelaterade problem. Men han menar även att vården inte är tillräckligt bra på att ställa frågor om alkoholvanor till patienterna. Några gör det men långt ifrån alla.

Annons
Annons

Det måste bli mer naturligt att fråga kring alkoholvanor. Folkhälsoinstitutet har till exempel fått in rutinen bland barnmorskor på MVC. De flesta är rörande överens om att kvinnor inte ska dricka under graviditeten och därför blir frågor om alkoholvanor inte så konstiga att ställa.

Har du svårt att fråga dina patienter om alkoholvanor? Sven Andréasson kommer att chatta om alkohol och beroende den 5:e december klockan 14.00. Då har du möjlighet att ställa dina frågor om hur du bäst som läkare tar upp frågan om alkohol. Du kan redan nu ställa dina frågor här.

    Källor

  • Netdoktor

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.