Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Smärta

Antalet barn med långvarig smärta ökar

Under de senaste åren har kronisk smärta blivit allt vanligare hos barn. Vanligtvis handlar det om kronisk huvudvärk, buksmärta eller värk i leder och oftast utan någon förklarlig orsak. Detta enligt uppgifter från landets smärtmottagningar.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-19

Annons

I genomsnitt får Smärtmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm in fem nya remisser i veckan som gäller barn och unga med långvarig smärta.

– Samtidigt kan vi bara ta emot ett begränsat antal barn, många får aldrig den hjälp de behöver, säger överläkare Stefan Lundeberg.

Annons
Annons

Han berättar att i de flesta fall finns ingen uppenbar orsak till smärtan men han gissar att kapaciteten att ge barn behandling kan vara ett skäl till att patientgruppen har ökat.

Ännu ett skäl tros vara att många flyktingbarn bär på trauman som kan ta sig kroppsliga uttryck. Men det kan lika väl vara smärtan som leder till psykisk stress. När barnen kommer in till smärtmottagningen har de redan genomgått en utredning där man har uteslutit sådant som hjärntumör och andra orsaker. Det skriver Dagens medicin.

Lära sig leva med smärta

Den vanligaste kroniska smärtan hos barnen är huvudvärk, buksmärta eller värk i leder. Hos vissa barn följer smärtan med i vuxen ålder och risken för sjukskrivningar ökar. Något som gör det viktigt att sätta igång med behandling när de fortfarande är barn.

Annons
Annons

Behandlingen går bland annat ut på att förklara för barnet att smärtan är ofarlig och att lära barnen att leva med den.

 

Läs även den redaktionella artikeln om smärtstillande läkemedel till barn där vi intervjuar Jan Persson, överläkare i anestesi och smärtlindring vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

 

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/08/17/allt-fler-barn-med-kronisk-smarta/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.