Nyhet | Smärta

Vill lösa mysteriet med kronisk smärta

Trots att närmare var femte person lider av kronisk smärta vet forskare ganska lite om vad som orsakar smärttillståndet. Nu försöker den svenska läkaren Emmanuel Bäckryd hitta svaret på smärtans mekanismer.

Publicerad den: 2015-10-30
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

För att kunna utveckla effektivare läkemedel mot kronisk smärta måste man bättre förstå biologin bakom. Det är precis vad smärtläkaren Emmanuel Bäckryd vill ta reda på i sin nya avhandling.

Hans teori är att det läcker ut proteiner från ryggmärgen, och troligtvis kan man fastställa ”smärtans fingeravtryck” genom att analysera det särskilda proteinmönstret som uppstår i ryggmärgsvätskan.

Annons
Annons

– Det handlar inte om att mäta själva smärtupplevelsen, utan om att bättre förstå den biologi som ligger till grund för upplevelsen. Tänk om man i framtiden, i kontrast till dagens ”trial and error”-förfarande, skulle kunna skräddarsy smärtbehandlingen baserat på ett prov som visar vilken specifik smärtmekanism som förekommer i det enskilda fallet, säger Emmanuel Bäckryd i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Skillnad i proteinmönstret

I en av sina studier har han jämfört proteinmönstret i ryggmärgsvätskan mellan patienter som lider av kronisk smärta och friska individer. Då kunde han se att sju proteiner, av totalt 260, skilde sig mellan friska och sjuka personer.

– Det viktigaste av dessa proteiner ingår i renin-angiotensinsystemet. Detta system är av andra skäl högaktuellt inom smärtforskningen, och det är därför anmärkningsvärt att just ett protein inom det systemet ”dök upp” som huvudresultat vid en förutsättningslös jämförelse mellan friska och sjuka individer. Fyndet bekräftar att det man funnit vid djurförsök även kan tänkas vara av vikt hos människa.

Annons
Annons

Träffar du som läkare ofta patienter som lider av långvarig eller kronisk smärta? Kommentera gärna direkt under artikeln.

    Källor

  • Linköpings universitet - http://www.liu.se/medfak/nyheter/Nyhetsarkiv/1.656293/?l=sv

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons