Nattliga uppvaknanden för blåstömning - Har din patient nokturi?
Din patient är en pensionär som väger 90 kg och klagar på nattliga uppvaknanden, då han även tömmer blåsan. Hans dygnsdiures är 3,5 liter varav den nattliga urinproduktionen är 1,0 liter. Vad bör du främst fokusera din utredning på?
Personer med nokturi upplever ofta försämrad livskvalitet, till mångt och mycket då de får en störd sömn när de vaknar upp flera gånger per natt för att gå på toaletten. Psykisk påverkan, sämre immunförsvar och ibland olycksskador gör att sjukskrivningsfrekvensen och samhällskostnaderna är hög hos denna patientgrupp.
Men faktum är att nokturipatienterna ofta söker vård för sin sömnstörning utan att tänka på att urinträngningarna är orsaken, vilket gör att alla inte får rätt behandling. Därför är det extra relevant att läkare har god kännedom om nokturi. Med den bakgrunden har NetdoktorPro, tillsammans med Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset, tagit fram en webbaserad läkarutbildning där du får följa ett patientfall.
Aino Fianu Jonasson menar att engagemanget för nokturi har vuxit på bara några år och pekar på hur många som har slutfört läkarutbildningen — över 400 läkare. Av dem svarade 84 procent att utbildning har varit eller kommer att vara till nytta för sin kliniska vardag.
Gå vidare till läkarutbildningen Vad vet du om nokturi? och passa på att uppdatera dig inom området.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om symtomgivande testosteronbrist »
Fler utbildningar
NetdoktorPro erbjuder även läkarutbildningar inom en rad andra områden –till exempel om psoriasisartrit, fetmakirurgi, hepatit C med flera. Här hittar du samtliga av våra utbildningar och fler är på väg.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Här är årets största framsteg inom vården av prostatacancer
Hur ser införandet av ett screeningprogram ut? Och vilka är de senaste framstegen inom forskningen gällande prostatacancer? Dessa frågor besvarar vår expert Jan-Erik Damber, professor och specialist i urologi vid Sahlgrenska Akademin och Universitetssjukhuset.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Man med symtom som ses vid hypogonadism – men även andra tillstånd
En 53-årig man kommer till vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet samt bristande fysisk och psykisk ork. Beror detta på testosteronbrist eller något helt annat?
-
Uretrastriktur
-
Urinvägskonkrement (Njursten Uretärsten Blåssten)
Smärtan vid njursten är i typiska fall ofta lokaliserad till flankregionen med typisk dunkömhet och till sin karaktär intervallartad. Stenbildning i urinvägarna orsakas av utfällning av saltkristaller i urinen. Anledningen till denna utfällning är antingen hög koncentration av ämnen som kan utfällas eller låg koncentration av ämnen som hämmar kristallisering av salter.
-
Parafimos