Fem patientfall om njurcancer – ny fortbildning för onkologer och urologer
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi, som har varit med och tagit fram NetdoktorPro:s fortbildning om njurcancer.
Varje år drabbas omkring 1 200 individer i Sverige av njurcancer, som är en allvarlig och ofta svårbehandlad cancerform. Under de senaste åren har kunskapen om njurcancer ökat avsevärt och det har resulterat i bättre behandlingar. Idag kan även de som inte botas leva flera år med sin sjukdom.
– Speciellt har patienter med metastaserad njurcancer varit svårbehandlade och haft dålig prognos. Men mycket tack vara nya läkemedel, och även till följd av studier som utvärderat kirurgins och strålbehandlingens respektive roller vid spridd njurcancer, så har situationen förbättrats, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Detta har således lett till nya behandlingsrekommendationer vid metastaserad njurcancer.
Genom en ny fortbildning vill NetdoktorPro bidra till att öka kunskapen och uppmärksamheten om metastaserad njurcancer, de senaste behandlingarna och hur behandlingsrekommendationerna ser ut.
Får följa vanliga men utmanande patientfall
Fortbildningen om metastaserad njurcancer är uppbyggd kring fem patientfall, med kontrollfrågor följt av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen. På så sätt kan deltagarna på ett enkelt och underhållande sätt tillgodogöra sig aktuell information.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
– Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell. Den tar upp ett antal kliniska, vanliga men inte helt lätta problemställningar, som ett stöd för hur man som läkare kan tänka och välja behandling och förhållningssätt, säger Magnus Lindskog, som har tagit fram patientfallen.
Utbildningen riktas till dig som onkolog eller urolog och tar ungefär 15 minuter att genomföra. Alla svar är anonyma och efter utbildningen kan de som vill svara på en enkät för att dela med sig av sina erfarenheter.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste kunskapen om symtomgivande testosteronbrist »
Gå till fortbildningen om metastaserad njurcancer >>