Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Urologi

Våga prata om sexualitet med patienter som lider av erektil dysfunktion

Många män som lider av erektil dysfunktion, ED, upplever en minskad sexualitet. Något som resulterar i prestationsångest och en försämrad självbild. Sexologen Helena Cewers uppmanar vårdpersonal att våga prata med sina patienter om problemet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-02-16

Erektil dysfunktion
Annons

− Vi är sexuella hela livet oavsett erektionsförmåga. Då män med erektil dysfunktion (ED) har uppvisat en stark försämrad livskvalitet så fordrar det här ett mer akut samtal än andra situationer, säger Helena Cewers, sexolog och barnmorska vid IVF-kliniken CuraÖresund.

Hon syftar främst på erektil dysfunktion orsakad av behandling mot prostatacancer då de visar sig så plötsligt.

− På måndagen funkar det och efter operationen på tisdagen kan man helt plötsligt inte få upp den. Läkarna måste sätta sig in i den situationen.

Annons
Annons

Majoriteten av de män som opereras för sin prostatacancer möts av en minskad sexuell förmåga eller impotens. Trots att biverkningar som urinläckage och avföringsinkontinens kan förekomma orsakar erektionsproblemet allra mest lidande, bekräftar en nordisk studie publicerad i Lancet Oncology. Genom att ge patienterna information om eventuella biverkningar i tid, erbjuda samtalsterapi och individuellt anpassad medicinering menar Helena Cewers att erektil dysfunktion är långt ifrån slutet på sexlivet. Det handlar snarare om en ny sexuell debut.

Att bli accepterad trots minskad sexuell förmåga är första steget

Den livsförändring som erektil dysfunktion innebär är förstås en chock för många och det är inte ovanligt att de drabbade männen drar sig undan från sin partner.

− Många drar sig undan för att de inte tror på sig själva när de inte fungerar som vanligt sexuellt. Men erektionssvårigheter handlar inte om att tappa sin sexualitet, säger Helena Cewers.

Faktum är att lusten hos män med erektil dysfunktion ofta är oförändrad.

Annons
Annons

− Det finns andra sätt att ha sex på men för att tro på sig själv måste man bli respekterad av sin partner men likaså av vårdpersonal. Urologen kan inte bara skriva ut medicin och sätta i handen på patienten.

Det som passar en individ kanske är helt fel för någon annan och därför måste efterbehandlingen skräddarsys för den enskilde patienten. I sitt jobb möter Helena Cewers dagligen män som lever med erektil dysfunktion av vilka flera besitter felaktig basinformation.

− Många tror att de ska läka ihop med tiden men så fungerar det ju inte. Däremot är det viktigt att så fort som möjligt efter operationen få igång sexlivet. Har han inte lust så rekommendera potentmedel för annars finns risken att det aldrig kommer funka.

Det är den informationen hon anser att alla som ska genomgå en prostataoperation bör få. Likaså att alla patienter blir erbjudna samtalsterapi och lever mannen i en relation även parterapi.

Har inte med relationsstatus att göra

Oavsett mannens civilstånd eller ålder menar Helena Cewers att erektil dysfunktion ska tas på allvar av vården och tidsbrist är ingen ursäkt när det handlar om en människas liv.

− En del vårdpersonal sätter likhetstecken mellan sexualitet och samlag men sexualitet kräver ingen partner. Om patienten inte bryr sig är en annan sak men alla ska ges samma möjlighet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Hon förklarar att missförståndet grundar sig i vårdpersonalens egen sexualitet vilket genererar i att egna värderingar spelar in. Att skaffa sig mer kunskap kring de psykiska effekterna av erektil dysfunktion samt våga prata om sexualitet med sina patienter är några av hennes råd.

− Ställ dig frågan om hur du själv skulle vilja bli bemött i samma situation och var ärlig om du är osäker. Informera patienten om att du ska kolla upp hur det ligger till och var han kan vända sig. Och slutligen måste vi göra potentmedel till något som inte är pinsamt. Det är en medicin som är toppen och vi har alla rätt till att få vara sensuella varelser till livet slut.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.