Nyhet | Urologi

PSA-test minskar dödlighet

Dödligheten i prostatacancer är lägre i landsting som har en hög aktivitet när det gäller PSA-testning, jämfört med dem som har låg aktivitet.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-03-05
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Dödligheten i prostatacancer är lägre i landsting som har en hög aktivitet när det gäller PSA-testning, jämfört med dem som har låg aktivitet.

En studie baserad på data från Cancerregistret, Dödsorsaksregistret och Nationella prostatacancerregistret omfattar alla svenska män som fick diagnosen prostatacancer 1990-2009. Dödlighet på grund av sjukdomen delades sedan in i län, kopplat till antalet fall av prostatacancer. Dödligheten i prostatacancer var då lägre i de landsting som hade hög frekvens av testning med PSA-test. Enligt forskarna tyder det på att just testningen, och inte andra faktorer, minskar dödligheten i prostatacancer.

Annons
Annons

Men resultaten ska inte tas som intäkt för att rekommendera allmän screening för prostatacancer:

– PSA-testning ökar kraftigt risken för överbehandling det vill säga behandling av män med cancer som aldrig skulle gett sig till känna. Dessutom vet vi att de allra flesta opererade män får sexuella biverkningar och att en mindre grupp män drabbas av urinläckage efter operation. Den här studien visar på behovet av förfinade strategier för PSA-testning och bättre behandlingsstrategier för prostatacancer, säger Pär Stattin, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/nyheter/nyhetsvisning//psa-testning-och-tidig-behandling-minskar-dodligheten-i-prostatacancer.cid231254

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons