Nyhet | Urologi

Testosterontillskott höjer inte potensen

Det funkar inte att ta testosteron för att bli ett vilddjur i sängen. När ett antal män lottades till att få antingen testosterontillskott eller placebo syntes ingen skillnad i potens eller sexlust mellan de båda grupperna.

Publicerad den: 2015-08-12
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Det senaste decenniet har förskrivningen av det manliga könshormonet testosteron ökat stadigt bland äldre och medelålders män, rapporterar TT. De flesta får hormonet som tillskott mot bristande sexlust, försämrad potens, minskad muskelmassa eller nedstämdhet. Men en ny studie visar att ett regelbundet tillskott av manliga könshormoner har ytterst liten betydelse. Drygt 300 män som antingen fick testosteron eller placebo hade lika stor eller liten lust, potens, intimitet med partner och allmänt välbefinnande efter tre år.

– Testosteron gör inte äldre män till unga tjurar. Testosteron är inte något undermedel, ingen föryngringsmedicin som löser alla problem. Det är många faktorer som påverkar den sexuella funktionen, säger Stefan Arver, överläkare och chef för centrum för andrologi och sexualmedicin vid Karolinska universitetssjukhuset, till TT.

Män som har mycket låga nivåer av testosteron får dock ofta ett positivt utfall av behandlingen, säger han. Men hormonnivåerna hos friska män varierar så pass mycket att det är svårt att veta var gränsen går. Dessutom tvistar forskarna om huruvida extra testosteron kan vara farligt.

– Där är man inte riktigt överens i dag, även om det mesta talar för att extra testosteron inte ökar risken för vare sig typ 2-diabetes eller hjärtinfarkt. Därmed inte sagt att extra testosteron förhindrar dessa tillstånd, säger Stefan Arver.

Annons
Annons

    Källor

  • TT - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hormoner-gor-inte-man-mer-virila

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons