Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Endokrinologi

Studie: Personer med typ 2-diabetes behöver inte oroa sig för sömnproblem

Sömnbrist hos personer med typ 2-diabetes påverkar långtidsblodsockret, HbA1c, i väldigt liten utsträckning, det visar en ny studie från Uppsala universitet.


Publicerad den: 2020-09-16

somn-fotter
Annons

Det är sedan tidigare känt att det finns en koppling mellan långvarig sömnproblem och risken att på sikt utveckla tio 2-diabetes. Men hur påverkar brist på sömn personer som redan har typ 2-diabetes och medicinerar mot sjukdomen? Det var en fråga som forskare vid Uppsala universitet ställde sig.

I studien har forskarna tittat på halterna av HbA1c på över 13 000 blodprover från UK Biobank. Personerna som lämnat proverna har också svarat på frågor om sina sömnvanor, exempelvis på hur länge de brukar sova, hur svårt de har att somna och om de är lättväckta. Kortare än sju timmar per natt skattas som kort och längre än nio timmar per natt är långt.

Resultaten visar att personer som behandlas för typ-2-diabetes och som antingen sover för länge, nio timmar eller mer, eller visar tecken på att lida av obstruktiv sömnapné, har en något högre risk att ha ett högre långtidssockervärde. 

Annons
Annons

– Det mest intressanta är att skillnaden i HbA1c mellan patienterna som upplevde sömnbesvären och de som inte gjorde det var liten: 0,07 – 0,10 procent. Det är viktigt att veta eftersom många med typ 2-diabetes upplever sömnproblem och kanske oroa sig för hur sjukdomen påverkas av dem, säger Christian Benedict, docent vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet och studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande. 

Viktigast är att fortsätta medicinera, menar forskarna. 

Christian Benedict påpekar dock att deras studier inte har undersökt andra hälsoutfall som kan påverkas av både sömnstörningar och typ 2-diabetes, exempelvis kognition. Därför menar man att det fortsatt är viktigt att personer med typ 2-diabetes kontaktar vården vid långvariga sömnproblem.

Annons
Annons

    Källor

  • Uppsala universitet - https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=15304&typ=artikel&lang=sv

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons