Nya läkemedel vid IBD väntar på godkännande
Nya behandlingsalternativ och vikten av multidisciplinära team för bästa möjliga vård för patienter som lever med inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD, var två av flera saker som stod högt på agendan under Gastrodagarna 2022 som hölls i Malmö.
Ett fysiskt event som lockade över 850 deltagare från hela Sverige. På plats fanns Katarina Phil Lesnovska specialistsjuksköterska och Medicine Doktor inom inflammatorisk tarmsjukdom vid Linköpings Universitetssjukhus.
Hallå där Katarina Phil….
Vilka var de viktigaste nyheterna, skulle du säga, kring de områden som du bevakade? De viktigaste nyheterna som jag bevakade rörde nya läkemedel som väntar på godkännande, det kommer innebära nya och mer komplexa behandlingsalternativ för våra patienter. En annan viktig nyhet är att vårt nya nationella vårdprogram för IBD kommer finnas tillgängligt från juni 2022.
Ta del av Katarina Phil Lesnovskas kongressrapport från gastrodagarna här >>
Vad tar du främst med dig från Gastrodagarna?
Jag tar främst med mig att inom alla områden från medicinsk behandling, kirurgisk behandling, nutrition och omvårdnad så tydligt framgår hur viktigt det är att vi arbetar i team och multidisciplinärt.
Inflammationsfrihet är inte tillräckligt för god livskvalitet hos patienter med IBD
Ett otillräckligt uppmärksammat område enligt Stefan Lindgren, professor emeritus vid Lunds universitet och tidigare överläkare i gastroenterologi vid Skånes universitetssjukhus.
Vilka utmaningar/förbättringar står IBD-vården inför, skulle du säga och varför?
Utmaningarna i IBD vården tror jag kommer vara att implementera det nya vårdprogrammet på lokal nivå runt om i Sverige.
Vad kommer det här innebära för patienter på sikt, kommer man kunna se någon förändring i vården inom närmsta år?
Just den utmaningen med att implementera vårdprogrammet kommer om vi lyckas med det i alla våra regioner innebära att våra patienter får en jämlik vård. Det gör också att vi får större möjlighet att jämföra kvalitet och jobba effektivare oavsett om vi arbetar på ett litet eller stort sjukhus. Jag tror och hoppas att det kommer leda till stora förändringar som är till patienternas fördel.
Ta del av Katarina Phil Lesnovskas kongressrapport från gastrodagarna här >>
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Nyheter och insikter om IBD från DDW 2023 - Mikael Lördal sammanfattar
Viktig forskning och nya upptäckter inom gastroenterologi presenterades på Digestive Disease Week (DDW) 2023 i Chicago. Här sammanfattar Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi, sektionen för gastroenterologi och hepatologi, Medicinkliniken, Danderyds sjukhus, s...
-
Gastrodagarna 2023: Framtidens behandlingar och utmaningar vid IBD
Fokus låg på precisionsmedicin, framtidens behandlingar och följsamhet vid inflammatorisk tarmsjukdom på årets Gastrodagar i Örebro. Specialistsjuksköterska och medicine doktor Katarina Pihl Lesnovska delar med sig av sina erfarenheter från kongressen.
-
Psykisk hälsa och IBD – se webbinariet
Den 19 maj på Världs IBD-dagen 2023 sändes ett webbinarium om inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och psykisk hälsa. Syftet med webbinariet var att belysa ämnet, bryta stigmatiseringen samt ge konkreta tips och råd gällande den psykiska hälsan. Här kan du se en inspeln...
-
Mikroskopisk kolit
En inflammatorisk tarmsjukdom som leder till kroniska, icke blodiga diarréer och indelas i två subgrupper: kollagen kolit och lymfocytär kolit.