Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Gastroenterologi

Nya läkemedel vid IBD väntar på godkännande

Nya behandlingsalternativ och vikten av multidisciplinära team för bästa möjliga vård för patienter som lever med inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD, var två av flera saker som stod högt på agendan under Gastrodagarna 2022 som hölls i Malmö. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2022-05-18

Annons

Ett fysiskt event som lockade över 850 deltagare från hela Sverige. På plats fanns Katarina Phil Lesnovska specialistsjuksköterska och Medicine Doktor inom inflammatorisk tarmsjukdom vid Linköpings Universitetssjukhus. 

Hallå där Katarina Phil….

Vilka var de viktigaste nyheterna, skulle du säga, kring de områden som du bevakade? De viktigaste nyheterna som jag bevakade rörde nya läkemedel som väntar på godkännande, det kommer innebära nya och mer komplexa behandlingsalternativ för våra patienter. En annan viktig nyhet är att vårt nya nationella vårdprogram för IBD kommer finnas tillgängligt från juni 2022.

Ta del av Katarina Phil Lesnovskas kongressrapport från gastrodagarna här >>

Annons
Annons

 Vad tar du främst med dig från Gastrodagarna? 

Jag tar främst med mig att inom alla områden från medicinsk behandling, kirurgisk behandling, nutrition och omvårdnad så tydligt framgår hur viktigt det är att vi arbetar i team och multidisciplinärt.

 Vilka utmaningar/förbättringar står IBD-vården inför, skulle du säga och varför?

Utmaningarna i IBD vården tror jag kommer vara att implementera det nya vårdprogrammet på lokal nivå runt om i Sverige.

Annons
Annons

Vad kommer det här innebära för patienter på sikt, kommer man kunna se någon förändring i vården inom närmsta år? 

 Just den utmaningen med att implementera vårdprogrammet kommer om vi lyckas med det i alla våra regioner innebära att våra patienter får en jämlik vård. Det gör också att vi får större möjlighet att jämföra kvalitet och jobba effektivare oavsett om vi arbetar på ett litet eller stort sjukhus. Jag tror och hoppas att det kommer leda till stora förändringar som är till patienternas fördel.

Ta del av Katarina Phil Lesnovskas kongressrapport från gastrodagarna här >>

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.