Bättre cancerdiagnostik genom att studera omgivande vävnad
Studier vid Göteborgs universitet visar att delar av den tumörvävnad som normalt kasseras vid cancerkirurgi bär på outnyttjad kunskap om sjukdomen. Upptäckten gör det möjligt att ställa säkrare diagnos och prognos samt testa nya cancerbehandlingar.
Förhindra hypotermi före, under och efter operation
Effekterna av anestesi samt minskad metabolisk värmeproduktion gör att patienterna riskerar att drabbas av hypotermi. Med BARRIER® EasyWarm® minskar risken.
Efter att en cancerpatient har genomgått kirurgi undersöks de tumörceller i den bortopererade vävnaden, för att sedan kunna gå vidare med diagnostik och prognos. Beroende på cancerform görs mer eller mindre omfattande molekylära analyser av tumörcellerna. Det är så det traditionellt ser ut. Något man tidigare inte känt till är att omgivande vävnad, som har kasseras, bär på viktig kunskap om sjukdomen. Det avslöjar forskning vid Göteborgs universitet.
– I vanliga fall undersöker man tumörceller och gör sig av med resten, här gör vi tvärtom. Det vi tittar på är cellernas omgivning, deras omgivningsskelett, och vi såg tidigt att det fanns stora skillnader mellan tumörer från olika patienter, som bara kunde upptäckas vid analys av dessa omgivningar, säger Anders Ståhlberg, docent i molekylär medicin och en av de huvudansvariga för studien och plattformen, i ett pressmeddelande.
Tekniken gör det möjligt att till exempel se hur aggressiv en tumör är och förutsäga risken för återfall.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
Testa nya cancerläkemedel
Forskarna menar även att upptäckten kan användas för att testa läkemedel. En läkemedelskandidat skulle då kunna testas i flera olika individers bortopererade vävnad och på så sätt ge indikation om hur den kan fungera hos olika cancerpatienter, innan behandlingen ges till människor.
Det innebär att den nya tekniken skulle leda till att användningen av försöksdjur kommer att kunna minskas.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
- Göteborgs universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//ny-plattform-for-cancerdiagnostik-och-test-av-lakemedel.cid1676892
- Science direkt - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0142961219308233?via%3Dihub
Källor
-
Gallstensbesvär
Riskfaktorer har analyserats i ett stort antal studier med ibland motsägelsefulla resultat. Ofta nämns dock hereditet, kvinnligt kön, övervikt och viktförändringar som riskfaktorer för utvecklande av gallstenar.
-
Allvarliga följder vid värmeförlust under operation
Perioperativ hypotermi är ett allvarligt tillstånd som kan påverka kroppens alla organ och riskerar leda till generell reducering av livsviktiga funktioner. Att beakta påverkan på exempelvis cirkulation och koagulation under det perioperativa skeendet är därför av störs...
-
Unik fortbildning om perioperativ hypotermi lanseras
Vid vilken omgivningstemperatur är människan termoneutral? Vilka riskfaktorer finns för hypotermi vid operation? Och vilka är riskgrupperna? Det är några av frågorna som läkare och annan sjukvårdspersonal får svara på i NetdoktorPro:s fortbildning om perioperativ hypote...
-
Operationerna som är förknippade med störst risker
I en intervju berättar Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om vilka operationer som är mest förknippade med allvarliga komplikationer.
-
Crohns sjukdom
Crohns sjukdom kan angripa hela magtarmkanalen, från munhålan till analkanalen. Detta är en viktig skillnad gentemot ulcerös colit som enbart angriper tjock- och ändtarm.
-
Liktornar och hudförhårdnader
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Vad ligger bakom svullnaden i Astrids vänsterben?
Pensionären Astrid, 77 år, söker till akutmottagningen efter att sedan tre dygn märkt att vänster ben svullnade upp. Det stramar när hon går och hon har fått lite feber och hosta samt har ont på höger sida av bröstkorgen vid djupandning.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu