Allvarliga följder vid värmeförlust under operation
Perioperativ hypotermi är ett allvarligt tillstånd som kan påverka kroppens alla organ och riskerar leda till generell reducering av livsviktiga funktioner. Att beakta påverkan på exempelvis cirkulation och koagulation under det perioperativa skeendet är därför av största vikt.

Förhindra hypotermi före, under och efter operation
Effekterna av anestesi samt minskad metabolisk värmeproduktion gör att patienterna riskerar att drabbas av hypotermi. Med BARRIER® EasyWarm® minskar risken.
Perioperativ hypotermi definieras som en kärntemperatur på 36 grader eller lägre. Generellt gäller att ju lägre kroppstemperatur – desto större organpåverkan. Risken att utveckla hypotermi är inte försumbar men kan med rätt kunskap både påverkas och reduceras.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
Hjärtat
Initialt leder hypotermi till stress med takykardi, hyperventilation samt stigande blodtryck. I kombination med att tillgången på syre i myokardcellerna minskar så ökar också risken för att hjärtsjuka patienter ska drabbas av ischemi. Vid en kroppstemperatur från 32 grader kan dessutom förmaksarytmier uppträda, och från 30 grader ventrikulära arytmier. Från 28 grader och lägre finns risk för såväl ventrikelflimmer som asystoli.
Infektion
En låg kroppstemperatur innebär minskat antal cirkulerande neutrofiler och påverkar därigenom sårläkningsförmågan. Hypotermi har till exempel visat sig ge en trefaldig ökning av sårinfektioner i samband med kolonresektion och en signifikant ökning av infektioner efter kolecystektomi.
KURS - Svårkontrollerad blödning vid kirurgi: Här lär du dig det senaste om svårkontrollerad blödning vid kirurgi »
Koagulationspåverkan
Det är inte helt ovanligt att hypoterma patienter utvecklar koagulationsrubbningar och diffusa blödningar. Det har delvis att göra med att antalet cirkulerande trombocyter minskar kraftigt. Dessutom ökar blödningsbenägenheten till följd av att koagulationsfaktorer påverkas negativt av låg kroppstemperatur.
Farmakologisk påverkan
Generellt är den farmakologiska effekten av läkemedel temperaturberoende. Ju lägre temperatur, desto högre proteinbindning och desto långsammare insättande effekt av läkemedlet. Hypotermi leder dessutom till långsammare nedbrytning av läkemedel. Det är därför viktigt att vara beredd på både sämre och långsammare insättande effekt samt längre ihållande effekt när den väl infinner sig.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
-
Gallstensbesvär
Riskfaktorer har analyserats i ett stort antal studier med ibland motsägelsefulla resultat. Ofta nämns dock hereditet, kvinnligt kön, övervikt och viktförändringar som riskfaktorer för utvecklande av gallstenar.
-
Unik fortbildning om perioperativ hypotermi lanseras
Vid vilken omgivningstemperatur är människan termoneutral? Vilka riskfaktorer finns för hypotermi vid operation? Och vilka är riskgrupperna? Det är några av frågorna som läkare och annan sjukvårdspersonal får svara på i NetdoktorPro:s fortbildning om perioperativ hypote...
-
Hemofili A och B
Hemofili (blödarsjuka typ A och B) orsakas av brist på koagulationsfaktorn i blodet (faktor VIII och faktor IX). Dessa medfödda sjukdomar förekommer hos cirka 900 män i Sverige och kan ge komplicerade blödningar vid till exempel trauman och kirurgiska ingrepp.
-
Crohns sjukdom
Crohns sjukdom kan angripa hela magtarmkanalen, från munhålan till analkanalen. Detta är en viktig skillnad gentemot ulcerös colit som enbart angriper tjock- och ändtarm.
-
Så vanligt är svårkontrollerad blödning vid kirurgi
Det är svårt att helt undvika blödningskomplikationer, speciellt i akuta situationer. Något som gör det viktigt att öka medvetenheten om blödningsrisken hos professionen. I en webbutbildning på NetdoktorPro har läkare delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter kring blödning vid kirurgi.
-
Liktornar och hudförhårdnader
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Väntetiden livsavgörande för patienter med höftledsbrott
I en omfattande studie tittade forskarna på sambandet mellan väntetiden inför höftledsoperation och allvarliga komplikationer samt död. Den optimala tiden för en lyckad operation torde vara max ett dygn.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu