Unik fortbildning om perioperativ hypotermi lanseras
Vid vilken omgivningstemperatur är människan termoneutral? Vilka riskfaktorer finns för hypotermi vid operation? Och vilka är riskgrupperna? Det är några av frågorna som läkare och annan sjukvårdspersonal får svara på i NetdoktorPro:s fortbildning om perioperativ hypotermi.

Förhindra hypotermi före, under och efter operation
Effekterna av anestesi samt minskad metabolisk värmeproduktion gör att patienterna riskerar att drabbas av hypotermi. Med BARRIER® EasyWarm® minskar risken.
Perioperativ hypotermi är ett vanligt problem och påverkar läkningsförmågan negativt och ökar bland annat risken för infektioner och komplikationer.
Fortbildningen perioperativ hypotermi är utformad tillsammans med Helge Brändström, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Han hoppas på att utbildningen ska leda till ökad uppmärksamhet, samt att fler ska få kännedom om förebyggande åtgärder och vilka metoder som kan användas för att mildra tillståndet.
– Jag tycker att det är är en viktig information för alla som arbetar i den perioperativa miljön, att känna till vilka risker som finns, hur man förebygger, och veta vilka metoder man kan använda, säger Helge Brändström.
Effekterna av anestesi samt minskad metabolisk värmeproduktion gör att patienterna riskerar att drabbas av hypotermi. Med BARRIER® EasyWarm® minskar risken.Förhindra hypotermi före, under och efter operation
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
Om fortbildningen
Genom fortbildningen om perioperativ hypotermi från NetdoktorPro får du bland annat lära dig mer om riskfaktorer för hypotermi och åtgärder för att motverka hypotermi före, under och efter operation. Utbildningen består av fem delar med kontrollfrågor efter varje del. Att genomföra utbildningen tar ungefär femton minuter och alla svar är anonyma. Utbildningen riktas främst till anestesi- och operationspersonal (anestesiologer, anestesisköterskor, kirurger och operationssköterskor), men även annan sjukvårdspersonal kan ha nytta av information.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
-
Gallstensbesvär
Riskfaktorer har analyserats i ett stort antal studier med ibland motsägelsefulla resultat. Ofta nämns dock hereditet, kvinnligt kön, övervikt och viktförändringar som riskfaktorer för utvecklande av gallstenar.
-
Checklista: Minska risken för perioperativ hypotermi vid operation
Perioperativ hypotermi är ett vanligt dilemma vid operationssituationer och med detta följer tyvärr flertalet komplikationer. Men med rätt kunskap och genomtänkta preventiva åtgärder går det att minska risken.
-
Hemofili A och B
Hemofili (blödarsjuka typ A och B) orsakas av brist på koagulationsfaktorn i blodet (faktor VIII och faktor IX). Dessa medfödda sjukdomar förekommer hos cirka 900 män i Sverige och kan ge komplicerade blödningar vid till exempel trauman och kirurgiska ingrepp.
-
Crohns sjukdom
Crohns sjukdom kan angripa hela magtarmkanalen, från munhålan till analkanalen. Detta är en viktig skillnad gentemot ulcerös colit som enbart angriper tjock- och ändtarm.
-
Så vanligt är svårkontrollerad blödning vid kirurgi
Det är svårt att helt undvika blödningskomplikationer, speciellt i akuta situationer. Något som gör det viktigt att öka medvetenheten om blödningsrisken hos professionen. I en webbutbildning på NetdoktorPro har läkare delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter kring blödning vid kirurgi.
-
Liktornar och hudförhårdnader
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Väntetiden livsavgörande för patienter med höftledsbrott
I en omfattande studie tittade forskarna på sambandet mellan väntetiden inför höftledsoperation och allvarliga komplikationer samt död. Den optimala tiden för en lyckad operation torde vara max ett dygn.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu