Forskning: Väntetiden livsavgörande för patienter med höftledsbrott
I en omfattande kanadensisk studie tittade forskarna på sambandet mellan väntetiden inför höftledsoperation och allvarliga komplikationer samt död. Den optimala tiden för en lyckad operation är upp till ett dygn, visar resultatet som är publicerat i tidskriften Jama.
Förhindra hypotermi före, under och efter operation
Effekterna av anestesi samt minskad metabolisk värmeproduktion gör att patienterna riskerar att drabbas av hypotermi. Med BARRIER® EasyWarm® minskar risken.
Varje år drabbas närmare 18 000 personer i Sverige av höftfrakturer som kräver kirurgi. Äldre personer är mest utsatta och genomsnittsåldern för höftledsbrott är drygt 80 år, där de flesta är resultat av fall i hemmet. Hur lång en acceptabel väntetid är för patientgruppen är omdiskuterad men nu har detta undersökts i en studie som inkluderade över 42 200 vuxna i 80-årsåldern.
Läkarutbildning: Svårkontrollerad blödning vid kirurgi
Försökspersonerna delades upp så en grupp fick vänta max 24 timmar på kirurgi medan en annan grupp fick vänta längre än ett dygn. Genom att följa patienterna kunde forskarna urskilja ett samband mellan väntetiden och komplikationer samt död 30 dagar efter operationen.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
Tidig operation minskar komplikationsrisken
Resultatet visade på en signifikant skillnad mellan grupperna. En väntetid längre än 24 timmar var förknippad med en större risk för komplikationer, så som djup ventrombos och lunginflammation, samt ökad mortalitet.
Att operera höftfrakturer inom ett dygn står i linje med hur den svenska sjukvården ser ut. Samtidigt tar inte studien hänsyn till vissa komplikationer, såsom läkemedelsanvändning och större blödningar, vilket forskarna påpekar är en svaghet med resultaten.
Blödningsrisk vid höftledsoperation
Patienten Erik är 72 år och har fallit och ådragit sig en komplex höftfraktur som kräver operation. Han tar flera mediciner sedan en tidigare hjärtinfarkt. Hur skall operationen planeras för att undvika bland annat blödningskomplikationer? Följ patientfallet om Erik här.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
-
Gallstensbesvär
Riskfaktorer har analyserats i ett stort antal studier med ibland motsägelsefulla resultat. Ofta nämns dock hereditet, kvinnligt kön, övervikt och viktförändringar som riskfaktorer för utvecklande av gallstenar.
-
Checklista: Minska risken för perioperativ hypotermi vid operation
Perioperativ hypotermi är ett vanligt dilemma vid operationssituationer och med detta följer tyvärr flertalet komplikationer. Men med rätt kunskap och genomtänkta preventiva åtgärder går det att minska risken.
-
Operationerna som är förknippade med störst risker
I en intervju berättar Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om vilka operationer som är mest förknippade med allvarliga komplikationer.
-
Hemofili A och B
Hemofili (blödarsjuka typ A och B) orsakas av brist på koagulationsfaktorn i blodet (faktor VIII och faktor IX). Dessa medfödda sjukdomar förekommer hos cirka 900 män i Sverige och kan ge komplicerade blödningar vid till exempel trauman och kirurgiska ingrepp.
-
Vad ligger bakom svullnaden i Astrids vänsterben?
Pensionären Astrid, 77 år, söker till akutmottagningen efter att sedan tre dygn märkt att vänster ben svullnade upp. Det stramar när hon går och hon har fått lite feber och hosta samt har ont på höger sida av bröstkorgen vid djupandning.
-
Liktornar och hudförhårdnader
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Så vanligt är svårkontrollerad blödning vid kirurgi
Det är svårt att helt undvika blödningskomplikationer, speciellt i akuta situationer. Något som gör det viktigt att öka medvetenheten om blödningsrisken hos professionen. I en webbutbildning på NetdoktorPro har läkare delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter kring blödning vid kirurgi.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu