Forskning: Väntetiden livsavgörande för patienter med höftledsbrott
I en omfattande kanadensisk studie tittade forskarna på sambandet mellan väntetiden inför höftledsoperation och allvarliga komplikationer samt död. Den optimala tiden för en lyckad operation är upp till ett dygn, visar resultatet som är publicerat i tidskriften Jama.
Varje år drabbas närmare 18 000 personer i Sverige av höftfrakturer som kräver kirurgi. Äldre personer är mest utsatta och genomsnittsåldern för höftledsbrott är drygt 80 år, där de flesta är resultat av fall i hemmet. Hur lång en acceptabel väntetid är för patientgruppen är omdiskuterad men nu har detta undersökts i en studie som inkluderade över 42 200 vuxna i 80-årsåldern.
Läkarutbildning: Svårkontrollerad blödning vid kirurgi
Försökspersonerna delades upp så en grupp fick vänta max 24 timmar på kirurgi medan en annan grupp fick vänta längre än ett dygn. Genom att följa patienterna kunde forskarna urskilja ett samband mellan väntetiden och komplikationer samt död 30 dagar efter operationen.
Tidig operation minskar komplikationsrisken
Resultatet visade på en signifikant skillnad mellan grupperna. En väntetid längre än 24 timmar var förknippad med en större risk för komplikationer, så som djup ventrombos och lunginflammation, samt ökad mortalitet.
Att operera höftfrakturer inom ett dygn står i linje med hur den svenska sjukvården ser ut. Samtidigt tar inte studien hänsyn till vissa komplikationer, såsom läkemedelsanvändning och större blödningar, vilket forskarna påpekar är en svaghet med resultaten.
Förhindra hypotermi före, under och efter operation
Effekterna av anestesi samt minskad metabolisk värmeproduktion gör att patienterna riskerar att drabbas av hypotermi. Med BARRIER® EasyWarm® minskar risken.
Blödningsrisk vid höftledsoperation
Patienten Erik är 72 år och har fallit och ådragit sig en komplex höftfraktur som kräver operation. Han tar flera mediciner sedan en tidigare hjärtinfarkt. Hur skall operationen planeras för att undvika bland annat blödningskomplikationer? Följ patientfallet om Erik här.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
-
Gallstensbesvär
Riskfaktorer har analyserats i ett stort antal studier med ibland motsägelsefulla resultat. Ofta nämns dock hereditet, kvinnligt kön, övervikt och viktförändringar som riskfaktorer för utvecklande av gallstenar.
-
Allvarliga följder vid värmeförlust under operation
Det är ett allvarligt tillstånd som kan påverka kroppens alla organ och riskerar leda till generell reducering av livsviktiga funktioner. Men med rätt kunskap kan risken för att utveckla hypotermi både påverkas och reduceras.
-
Unik fortbildning om perioperativ hypotermi lanseras
Vid vilken omgivningstemperatur är människan termoneutral? Vilka riskfaktorer finns för hypotermi vid operation? Och vilka är riskgrupperna? Det är några av frågorna som läkare och annan sjukvårdspersonal får svara på i NetdoktorPro:s fortbildning om perioperativ hypote...
-
Operationerna som är förknippade med störst risker
I en intervju berättar Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om vilka operationer som är mest förknippade med allvarliga komplikationer.
-
Vad ligger bakom svullnaden i Astrids vänsterben?
Pensionären Astrid, 77 år, söker till akutmottagningen efter att sedan tre dygn märkt att vänster ben svullnade upp. Det stramar när hon går och hon har fått lite feber och hosta samt har ont på höger sida av bröstkorgen vid djupandning.
-
Mjältskada
-
Liktornar och hudförhårdnader
Vid liktorn, klavus, finns ett begränsat område med hyperkeratotisk hud, ofta med en ömmande central del. Hudförhårdnad, kallus, handlar om en mer spridd hyperkeratos, utan en central öm del.
-
Perioperativ hypotermi
Perioperativ hypotermi definieras som en kärntemperatur på 36 grader eller lägre och påverkar kroppens alla organ. Risken för utveckling av hypotermi under operation är inte försumbar utan det finns flera riskfaktorer att ta hänsyn till.