Checklista: Minska risken för perioperativ hypotermi vid operation
Perioperativ hypotermi är ett vanligt dilemma vid operationssituationer och med detta följer tyvärr flertalet komplikationer. Men med rätt kunskap och genomtänkta preventiva åtgärder går det att minska risken.

Förhindra hypotermi före, under och efter operation
Effekterna av anestesi samt minskad metabolisk värmeproduktion gör att patienterna riskerar att drabbas av hypotermi. Med BARRIER® EasyWarm® minskar risken.
Perioperativ hypotermi är en vanlig men inte desto mindre allvarlig komplikation vid anestesi och kirurgi. Med en sjunkande kroppstemperatur följer en generell reducering av livsviktiga funktioner, inte mist när det gäller påvekan på cirkulation, immunförsvar och koagulation. Anestesi-inducerad hypotermi kan med andra ord påverka läkningsförmågan negativt och på så vis öka risken för infektion.
För att minska risken för omfattande temperatursänkning och förhindra de negativa följderna, så finns det flera åtgärder att vidta – inte minst förebyggande sådana. Här är i korta drag några viktiga saker att ha med sig både inför, under och efter operation.
Håll koll på riskpatienter
Det finns flera olika faktorer bakom en förhöjd risk för hypotermi. Exempelvis ligger patienter med redan från början låg temperatur också i riskzonen för komplikation vid operation till följd av hypotermi. Även äldre räknas som riskpatient i och med deras generellt nedsatt termoregulatorisk förmåga. Samma sak gäller personer med låg kroppsvikt.
Ytterligare tillstånd att beakta särskilt är de relativt vanliga sjukdomar som alzheimers, diabetes och psoriasis vilka också på olika sätt kan leda till nedsatt förmåga till temperaturreglering.
Kontrollera temperatur under utförandet
Redan vid ankomst till mottagningen ska temperaturmätning ske på samtliga patienter. Detta görs sedan kontinuerligt under hela operationen.Vid mer omfattande ingrepp bör temperaturen kontrolleras upp till var 30:e minut. Mätningen fortsätter även postoperativt fram tills det att patienten nått minst 36 grader.
Aktiv förvärmning
Ny forskning visar att aktiv förvärmning är en viktig del för att förebygga hypotermi. För detta finns flera olika hjälpmedel så som värmemadrasser och självbärande filtar. Oavsett vad som används bör dock värmetillförseln påbörjas innan kroppstemperaturen har hunnit sjunka. Det är alltid svårare att vända ett förlopp med en redan låg kroppstemperatur än att förebygga ett temperaturfall.
Även de intravenösa vätskor som används bör hålla en temperatur på 37 grader när den passerar in i patienten.
Så lite naket som möjligt
I dessa situationer är det så lite hud som möjligt som ska blottas. Klä in patienten ordentligt en bra stund innan operation. Patienten kan exempelvis skyddas med hjälp av isolerande kläder som vämebevarande mössa och strumpor.
Är du nyfiken på att lära dig mer om de förebyggande åtgärderna? Gå vidare till NetdoktorPro:s fortbildning >>
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
-
Gallstensbesvär
Riskfaktorer har analyserats i ett stort antal studier med ibland motsägelsefulla resultat. Ofta nämns dock hereditet, kvinnligt kön, övervikt och viktförändringar som riskfaktorer för utvecklande av gallstenar.
-
Allvarliga följder vid värmeförlust under operation
Det är ett allvarligt tillstånd som kan påverka kroppens alla organ och riskerar leda till generell reducering av livsviktiga funktioner. Men med rätt kunskap kan risken för att utveckla hypotermi både påverkas och reduceras.
-
Operationerna som är förknippade med störst risker
I en intervju berättar Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om vilka operationer som är mest förknippade med allvarliga komplikationer.
-
Hemofili A och B
Hemofili (blödarsjuka typ A och B) orsakas av brist på koagulationsfaktorn i blodet (faktor VIII och faktor IX). Dessa medfödda sjukdomar förekommer hos cirka 900 män i Sverige och kan ge komplicerade blödningar vid till exempel trauman och kirurgiska ingrepp.
-
Så vanligt är svårkontrollerad blödning vid kirurgi
Det är svårt att helt undvika blödningskomplikationer, speciellt i akuta situationer. Något som gör det viktigt att öka medvetenheten om blödningsrisken hos professionen. I en webbutbildning på NetdoktorPro har läkare delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter kring blödning vid kirurgi.
-
Mjältskada
-
Liktornar och hudförhårdnader
Vid liktorn, klavus, finns ett begränsat område med hyperkeratotisk hud, ofta med en ömmande central del. Hudförhårdnad, kallus, handlar om en mer spridd hyperkeratos, utan en central öm del.
-
Perioperativ hypotermi
Perioperativ hypotermi definieras som en kärntemperatur på 36 grader eller lägre och påverkar kroppens alla organ. Risken för utveckling av hypotermi under operation är inte försumbar utan det finns flera riskfaktorer att ta hänsyn till.