Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Dålig silikongel återkallas

Nya analyser av silikongelen i implantat tillverkade av det franska företaget Poly Implant Prothèse visar att implantaten inte når upp till kvalitetskraven. Detta innebär att drygt 5 000 kvinnor i Sverige kan ha dålig silikongel i sina bröstimplantat.
Annons

Nya analyser av silikongelen i implantat tillverkade av det franska företaget Poly Implant Prothèse visar att implantaten inte når upp till kvalitetskraven. Detta innebär att drygt 5 000 kvinnor i Sverige kan ha dålig silikongel i sina bröstimplantat, rapporterar Svenska Dagbladet på nätet.

Sedan i mars i år har de aktuella bröstimplantaten marknadsförbud då det framkom att silikongelen inte var den samma som angivits i den tekniska dokumentationen för produkten.

Annons
Annons

Nu har den franska kontrollmyndigheten Afssaps fastslagit att kvalitetskraven inte heller uppnås.

– Säkerheten hos implantaten uppfyller inte de krav man kan ställa idag, säger Gert Bruse vid Enheten för medicinteknik, till Svenska Dagbladet.

– Variationen i kvalitet mellan de enskilda implantaten är också stor, vilket är oroväckande.

Annons
Annons

De svenska distributörerna har återkallat alla produkter från företaget Poly Implant Prothèse. Kvinnor som har implantaten uppmanas att en genomgå klinisk undersökning var sjätte månad.

    Källor

  • Svenska Dagbladets nätupplaga - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/5-000-svenskors-silikonbrost-daliga_5430515.svd

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.