Patienten fick ny livmoder från en avliden donator
För första gången i svensk historia har en person, en kvinna i 30-årsåldern, fått en livmoder från en avliden donator. Ingreppet skedde utan komplikationer och kvinnan mår bra, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.
Förhindra hypotermi före, under och efter operation
Effekterna av anestesi samt minskad metabolisk värmeproduktion gör att patienterna riskerar att drabbas av hypotermi. Med BARRIER® EasyWarm® minskar risken.
Tidigare har alla livmodertransplantationer i Sverige involverat levande donatorer, ofta mottagarens mamma eller ibland någon annan närstående. Med den nya metoden skulle även kvinnor utan lämplig donator i sin närhet kunna ges möjlighet till en transplantation. Dessutom undviker man att levande donator behöver genomgå sövning och kirurgi.
Den första livmodertransplantationen från en avliden donator gjordes i december 2019, under ledning av Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Nu planeras ytterligare fem transplantationer av forskarteamet under 2020 och 2021.
– Det känns bra att vi är igång. Nu har vi också kunnat meddela de andra personerna på väntelistan att den första transplantationen är gjord, säger Mats Brännström, i pressmeddelandet.
Hittills har tre barn i världen fötts efter transplantation med den nya metoden. En första födsel i Sverige kan ske som tidigast 2021.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
Ingen vanlig organdonation
Donatorn i det aktuella fallet var en kvinna som tidigare fött barn och som var i fertil ålder när hon hastigt gick bort. Frågan om hennes inställning till organdonation ställdes till de efterlevande, något som alltid görs när en potentiell donator inte finns i donationsregistret.
– Man frågade också specifikt om livmodern eftersom det är ett nytt organ i de här sammanhangen. Enligt det forskningsetiska tillståndet för studien måste livmodern särskilt nämnas, säger Mats Brännström.
Bli gravid med ny livmoder
Mottagaren av livmodern var en 30-årig kvinna som på kort varsel kallades till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för operation. Hon kunde lämna sjukhuset redan efter fem dagar och står nu under samma bevakning och vård som övriga livmodertransplanterade i Sverige.
Till hösten, tio månader efter operation, är planen att inleda försök att göra kvinnan gravid. Detta ska ske genom att ett embryo, som tillkommit via IVF före transplantationen, återförs i den transplanterade livmodern.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
- Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//forsta-svenska-transplantationen-av-livmoder-fran-avliden-donator.cid1675629
Källor
-
Gallstensbesvär
Riskfaktorer har analyserats i ett stort antal studier med ibland motsägelsefulla resultat. Ofta nämns dock hereditet, kvinnligt kön, övervikt och viktförändringar som riskfaktorer för utvecklande av gallstenar.
-
Allvarliga följder vid värmeförlust under operation
Perioperativ hypotermi är ett allvarligt tillstånd som kan påverka kroppens alla organ och riskerar leda till generell reducering av livsviktiga funktioner. Att beakta påverkan på exempelvis cirkulation och koagulation under det perioperativa skeendet är därför av störs...
-
Unik fortbildning om perioperativ hypotermi lanseras
Vid vilken omgivningstemperatur är människan termoneutral? Vilka riskfaktorer finns för hypotermi vid operation? Och vilka är riskgrupperna? Det är några av frågorna som läkare och annan sjukvårdspersonal får svara på i NetdoktorPro:s fortbildning om perioperativ hypote...
-
Operationerna som är förknippade med störst risker
I en intervju berättar Anders Jeppsson, professor i thoraxkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om vilka operationer som är mest förknippade med allvarliga komplikationer.
-
Crohns sjukdom
Crohns sjukdom kan angripa hela magtarmkanalen, från munhålan till analkanalen. Detta är en viktig skillnad gentemot ulcerös colit som enbart angriper tjock- och ändtarm.
-
Liktornar och hudförhårdnader
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Vad ligger bakom svullnaden i Astrids vänsterben?
Pensionären Astrid, 77 år, söker till akutmottagningen efter att sedan tre dygn märkt att vänster ben svullnade upp. Det stramar när hon går och hon har fått lite feber och hosta samt har ont på höger sida av bröstkorgen vid djupandning.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu