Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Patienten fick ny livmoder från en avliden donator

För första gången i svensk historia har en person, en kvinna i 30-årsåldern, fått en livmoder från en avliden donator. Ingreppet skedde utan komplikationer och kvinnan mår bra, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Tidigare har alla livmodertransplantationer i Sverige involverat levande donatorer, ofta mottagarens mamma eller ibland någon annan närstående. Med den nya metoden skulle även kvinnor utan lämplig donator i sin närhet kunna ges möjlighet till en transplantation. Dessutom undviker man att levande donator behöver genomgå sövning och kirurgi.

Den första livmodertransplantationen från en avliden donator gjordes i december 2019, under ledning av Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Nu planeras ytterligare fem transplantationer av forskarteamet under 2020 och 2021.

– Det känns bra att vi är igång. Nu har vi också kunnat meddela de andra personerna på väntelistan att den första transplantationen är gjord, säger Mats Brännström, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Hittills har tre barn i världen fötts efter transplantation med den nya metoden. En första födsel i Sverige kan ske som tidigast 2021.

Ingen vanlig organdonation

Donatorn i det aktuella fallet var en kvinna som tidigare fött barn och som var i fertil ålder när hon hastigt gick bort. Frågan om hennes inställning till organdonation ställdes till de efterlevande, något som alltid görs när en potentiell donator inte finns i donationsregistret.

– Man frågade också specifikt om livmodern eftersom det är ett nytt organ i de här sammanhangen. Enligt det forskningsetiska tillståndet för studien måste livmodern särskilt nämnas, säger Mats Brännström.

Bli gravid med ny livmoder

Mottagaren av livmodern var en 30-årig kvinna som på kort varsel kallades till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för operation. Hon kunde lämna sjukhuset redan efter fem dagar och står nu under samma bevakning och vård som övriga livmodertransplanterade i Sverige.

Annons
Annons

Till hösten, tio månader efter operation, är planen att inleda försök att göra kvinnan gravid. Detta ska ske genom att ett embryo, som tillkommit via IVF före transplantationen, återförs i den transplanterade livmodern.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//forsta-svenska-transplantationen-av-livmoder-fran-avliden-donator.cid1675629

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons