Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Sahlgrenska först med unik kamera vid operation

Den första patienten ska idag opererats i en hybridsal med Sveriges första MR-kamera i operationsmiljö. "Det här är den tekniktätaste och mest avancerade operationsavdelningen som finns i Sverige i dag", säger Christina Svärd, verksamhetschef för Hybrid och intervention vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-04

Annons

Den nya operationsavdelningen har totalt sex operations- och hybridsalar och blir Europas främsta centrum för diagnostik och behandling av bland annat cancer- och neurologiska sjukdomar, skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

I en av hybridsalarna finns Sveriges första MR-kamera i operationsmiljö. Där ska den första patienten, med en hjärntumör, opereras under dagen. MR-kameran gör det möjligt att ta högupplösta bilder som visar om hela tumören avlägsnats eller inte.

Annons
Annons

– Den maximerar våra chanser att få bort hela tumören direkt. Hittills har vi varit tvungna att vänta till efter operationen för att se hur det gått vilket ibland inneburit att vi måste göra om operationen, säger Daniel Nilsson, överläkare och neurokirurg vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som har suttit med i gruppen som lett projektet.

Operation och bilddiagnostik på samma plats

I en annan hybridsal kommer kirurger kunna utföra leveroperationer och i tre operationssalar som öppnar längre fram inryms bland annat ett nytt mottagningsrum för traumapatienter. Den stora fördelen med operationsavdelningen är att operation och bilddiagnostik kan göras på samma plats. Detta möjliggör bland annat samarbete mellan verksamheter och olika specialiteter men främst förbättrar det omhändertagandet av patienterna, menar Christina Svärd, verksamhetschef för Hybrid och intervention vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– För patienterna innebär det att ingreppen i större omfattning kan göras minimalinvasivt, olika angreppssätt kan kombineras och tillsammans med bilddiagnostik blir vården säkrare. Jag är övertygad om att detta leder till att fler svårt sjuka och skadade patienter får ett bättre omhändertagande och vi kanske till och med kan rädda fler till livet, säger Christina Svärd.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska universitetssjukhuset - http://news.cision.com/se/sahlgrenska-universitetssjukhuset/r/forsta-patienten-opereras-i-unik-operationsmiljo,c2406580

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.