Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Senaste kunskapen om fetmakirurgi i ny läkarutbildning

Övervikt och fetma är ett svenskt folkhälsoproblem, och förekomsten har stadigt ökat i alla åldersgrupper bland vuxna. Idag är ungefär varannan svensk överviktig eller fet, och var sjunde svensk är fet. Nu släpper NetdoktorPro sin nya läkarutbildning om fetmakirurgi, Vad vet du om fetmakirurgi?

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-03-09

Annons

Professor Magnus Sundbom, överläkare, Verksamhetsområde Kirurgi, Akademiska sjukhuset i Uppsala som faktagranskat läkarutbildningen hoppas att utbildningen ska öka kunskapen kring fetmakirurgi, både vad gäller utredning inför operation och efterföljande uppföljning.

– Det är viktigt att öka medvetenheten om den här patientgruppen i primärvården. En fetmaoperation ger goda resultat för många, men alltför få patienter utvärderas för överviktsoperation, säger Magnus Sundbom.

Annons
Annons

Den dominerande operationsmetoden i Sverige är gastric bypass, men gastric sleeve har under de senare åren blivit allt vanligare.

Idag utförs strax under 7000 operationer per år av ett fyrtiotal kliniker i Sverige. Åtta av tio som opereras är kvinnor och tre procent av den vuxna befolkningen i Sverige har ett BMI över 35 och uppfyller indikationerna för fetmakirurgi.

– Förhoppningen med utbildningen är att fler överviktiga patienter ska få chansen att diskutera överviktsoperation. Målet med fetmakirurgi är inte primärt viktnedgång, utan det handlar om att kunna förhindra, lindra och i bästa fall bota fetmarelaterade sjukdomar, så som diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom, cancer samt förbättra livskvaliteten på patienterna, säger Magnus Sundbom.

Annons
Annons

I läkarutbildningen Vadvetduomfetmakirurgi.se vill NetdoktorPro öka kunskapen om fetmaoperationer hos läkarkåren samt annan sjukvårdspersonal. Utbildningen belyser bland annat indikationer och kontraindikationer för fetmakirurgi, checklista vid remittering från primärvården, operationsmetoder och mycket mer.

    Källor

  • NetdoktorPro - http://www.netdoktorpro.se/vad-vet-du-om-fetmakirurgi

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.