Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kirurgi

Stor organbrist - trots att fler donerar

Antalet som väljer att donera sina organ har ökat stadigt de senaste åren. Förra året kunde 185 donatorer räknas- den högsta siffran någonsin. Men det räcker inte.


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-15

Annons

Hittills i år har 91 avlidna personer tillsammans donerat 356 organ. Men även om fler donerar är det fortsatt brist på organ. Patienterna på väntelistan i början av juli var tillsammans i behov av 830 organ, enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Antalet donatorer varierar desssutom stort mellan sjukvårdsregionerna. Stockholms- och Gotlandsregionen hade förra året 26,6 faktiska donatorer per 10 000 avlidna, medan Sydöstra regionen endast hade 8,8 stycken.

Det socialstyrelsen ser som mest kritiska punkten i donationsverksamheten är uppmärksammandet av möjligheten att donera.  

Annons
Annons

Fortfarande är en stor andel av de potentiella donatorernas inställning till donation okänd.

– Det är viktigt att det på varje intensivvårdsenhet alltid finns en donationsansvarig läkare och sjuksköterska, med tydligt uppdrag och tillräckligt med avsatt tid. Dessa funktioner har en nyckelroll – från att identifiera möjliga donatorer till att ha uppföljande samtal med närstående, säger Socialstyrelsens utredare Wenche Stribolt i pressmeddelandet.

 

 

Annons
Annons

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/07/Fler-donerar--men-fortfarande-brist-pa-organ-/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.